Od včeraj je na javnem kraju obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite (šal, ruta…), ki prekrije nos in usta. Potem ko so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še pred 14 dnevi trdili, da splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna in da ob napačni uporabi prinaša celo dodatno tveganje, so zdaj tudi pri njih spremenili mnenje. Tako je od četrtka na njihovi spletni strani zapisano, da je zaščita z masko pomembna, ker ob upoštevanju drugih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšuje nevarnost prenosa okužbe. Zaščitna maska, pojasnjujejo, lahko delno zadrži pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni. Ob tem dodajajo, da raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem.

Cene mask so se povišale tudi do 15-krat

Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke pojasnjujejo, da se zaščitne maske delijo na »navadne« medicinske (tip I in tip II) ter »kirurške« medicinske maske (tip IIR). Kirurške maske se od prvih dveh tipov razlikujejo po tem, da so z zunanje strani odporne in ščitijo kirurga med posegom pred brizgi tekočine, na primer krvi. Poleg navedenih se na trgu pojavljajo tudi maske, ki so jih na tržnem inšpektoratu poimenovali »higienske«, saj se ne uvrščajo med osebno varovalno opremo niti med medicinske pripomočke, zato tudi niso označene z oznako CE, s katero proizvajalec jamči, da je izdelana v skladu s standardi. Te maske, opozarjajo na agenciji, so proizvedene v nemedicinske namene, ne glede na to pa vseeno predstavljajo določeno bariero pred nosom in usti tistega, ki jih nosi.

Na spletnih straneh je mogoče najti kar nekaj ponudnikov takšnih »higienskih mask«, cene pa se gibljejo od okoli enega evra za masko za enkratno uporabo pa do 4,5 evra in več za masko iz navadnega oziroma gosto tkanega bombaža za večkratno uporabo. Kot je sicer razbrati na internetu, so se cene mask od začetka epidemije zvišale tudi do 15-krat.

Raziskava: Bolje »domača« maska kot nobena

Nekatere zdravstvene ustanove, med drugim UKC Ljubljana, ob pomanjkanju zaščitne opreme ljudem svetujejo, naj si masko naredijo kar sami. Kot pravijo, je za odhod po nujnih opravkih v trgovino ali lekarno tudi doma narejena bombažna maska dovolj učinkovita.

Temu v določeni meri pritrjuje raziskava Univerze v Cambridgeu iz leta 2013. Primerjali so število mikroorganizmov iz kašlja prostovoljcev, ki so nosili kirurško masko, tistih, ki so nosili masko domače izdelave, in tistih, ki maske niso nosili. Čeprav so bile po njihovih ugotovitvah kirurške maske približno trikrat bolj učinkovite pri zaustavljanju prehajanja mikroorganizmov kot doma narejene maske, pa so avtorji raziskave kljub temu sklenili, da je nošenje takšne maske vseeno boljše, kot če je sploh nimamo, saj so tudi te v precejšnji meri zmanjšale število mikroorganizmov.

Med gospodinjskimi materiali sta najboljše rezultate pokazali prevleka za blazino in tkanina majice iz 100-odstotnega bombaža. Pri tem je zanimivo, da več slojev tkanin po ugotovitvah raziskave ne prinaša bolj učinkovite filtracije, pač pa celo dodatne težave zaradi oteženega dihanja in zmanjšanja tlaka v maski, ki lahko povzroči tudi puščanje. Avtorji raziskave ob tem opozarjajo, da maske, ki se ne prilegajo dobro okoli nosu in ust, niso uporabne. Ne glede na to, kako učinkovita je njihova filtracija in kako dobro tesnijo, pa bodo po njihovem imele zgolj minimalen učinek, če jih ne bomo uporabljali v kombinaciji z drugimi preventivnimi ukrepi.