V Sloveniji je od danes obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobno, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Nošenje zaščitnih mask ali podobnega v javnosti je že nekaj dni obvezno na Češkem, od danes tudi v Bolgariji. Uporaba zaščitnih mask v trgovinah bo obvezna tudi v Avstriji. Kupci jih bodo dobili v trgovinah in jih bodo morali sami plačati.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes izpostavil tudi, da se morajo kljub krizi v zdravstvu po svetu zaradi pandemije še naprej opravljati ostale potrebne zdravstvene storitve.

"Zaradi vse večje potrebe po zdravstvenih ustanovah in zdravstvenih delavcih obstaja grožnja, da bodo nekateri zdravstveni sistemi preobremenjeni in nezmožni učinkovitega delovanja," je dejal novinarjem v Ženevi. Ob tem je države pozval, naj ne zanemarjajo številnih drugih potrebnih zdravstvenih storitev, kot so cepljenja, skrb za duševno zdravje ter zdravljenje ostalih nalezljivih bolezni, poroča britanski BBC.

Povedal je še, da se je pogovarjal z ministri za trgovino skupine G20. WHO in G20 pozivata podjetja, naj povečajo proizvodnjo najbolj nujno potrebnih zdravstvenih pripomočkov.

Tedros je tudi dejal, da morajo države obveščati svoje državljane o načrtovanem trajanju ukrepov za ohranjanje socialne distance.