Morebitne ukrepe, ki bi jih uvedli na občinski ravni, so danes popoldne uskladili z župani drugih mestnih občin. Sam pa ni naklonjen nadzoru vstopanja v Ljubljano. Tudi na obvoznici občina po njegovih besedah ne bo postavljala kakšnih kontrolnih točk. Tak nadzor je sicer naloga Darsa ali policije, s katero pa občina po Jankovićevih besedah dobro sodeluje.

Že od 13. marca pa mestno redarstvo in inšpektorat po Ljubljani nadzorujeta izvajanje prepovedi in opozarjata tiste, ki se ne držijo zakona. Predlagal pa je, da se prebivalce pozove, naj v tem času opustijo adrenalinske športe, da ne bi z morebitnimi poškodbami dodatno obremenili medicinskega osebja. Če to ne bo zaleglo, bomo morali povečati število ljudi, ki na to opozarjajo. "Uporabili bomo predstavnike prostovoljnih gasilskih društev. V Ljubljani imamo 35 društev, torej dva na vsako četrtno skupnost. Gasilci in njihove uniforme so namreč spoštovane, in bi lahko dodatno opozarjali prebivalce, ki se ne držijo zakonov," je ocenil.

Glede tistih, ki v Ljubljani nimajo stalnega prebivališča, je Janković dejal, da bodo morali, če bodo pozvani s strani policije, dokazovati z izjavo lastnika stanovanja, da bivajo pri njem. "A to so posamezni primeri, zato računam, da bo policija to spoštovala. Trdno sem prepričan, da to ne bo problem, če bomo spoštovali red predvsem sami pri sebi," še meni.

Meščanom še vedno predlaga sprehode po naravi. "A se morate na sprehodu držati tistega, kar zakon nalaga. Torej pojdite sami ali z družino in se držite stran od drugih," je dejal.

Po navedbah občine ni mogoče, da bi denimo zaprli območje Ljubljanskega gradu ali preprečili dostop do parka Tivoli in tamkajšnjih klopi. So pa že zaprli otroška igrišča v sklopu šol, na drugih javnih igriščih pa namestili opozorilne trakove. "Žal opažamo, da so ponekod varnostni trakovi poškodovani, zato naši mestni redarji sproti odpravljajo morebitne poškodbe na ograjah ter ostali infrastrukturi, ki preprečuje dostop do lokacij," so za STA pojasnili na občini.

Na vprašanje, ali so se na župana že obrnili kakšni kakšni upravniki stavb, da bi jim občina priskrbela razkužila, pa so navedli, da je zdaj čas, da se med stanovalci izkaže solidarnost. "Stanovalci se lahko sami organizirajo in poskrbijo za razkuževanje stopniščnih ograj, kljuk ipd."