Kako zelo tesno so avtomobili in druga prevozna sredstva povezani s popularno kulturo, predvsem s filmi, ne nazadnje dokazuje tudi pričujoča rubrika. V njej smo doslej namreč že 99-krat temeljito obdelali še nekaj več različnih avtomobilov, ki so zaznamovali filme, televizijske serije, tudi glasbene spote in risanke. In ne, tudi jubilejni 100. prispevek še zdaleč ni zadnji, saj je na polici ostalo še kar lepo število filmov, v katerih so blesteli štirikolesniki. A za 100. del se vseeno spodobi nekaj posebnega, korak iz ustaljenega okvira, kakršnega doslej še nismo storili, pa bi ga nemara morali.

Svojo vlogo so namreč v številnih filmih odigrali tudi – tanki. Pri čemer ne bi naštevali vseh vojnih filmov, v katerih jih mrgoli, temveč bomo omenili tanka, ki smo ju videli v filmih, katerih franšizi sta tudi sicer ponudili daleč največ atraktivnih avtomobilov na velikem platnu. To pa so kajpada filmi o Jamesu Bondu ter Hitri in drzni (Fast and Furios).

Izpraznili 90.000 pločevink

Nemara najbolj slovit kader s tankom v glavni vlogi v akcijskih filmih je tisti, v katerem v vlogi Jamesa Bonda v filmu Zlato oko (GoldenEye) tank po središču Sankt Peterburga vozi Pierce Brosnan. Slabih pet minut dolgo preganjanje s tankom so posneli januarja 1995, produkcijska ekipa pa je za ta namen kupila dva ruska tanka T-54 in enega T-55, za vsakega pa odštela okoli 10.000 funtov. Mestne oblasti so bile sicer precej zaskrbljene, da bi utegnili med snemanjem poškodovati ulice in stavbe, a je analiza filmske ekipe pokazala, da večjega tveganja ni. Posamezne dele so nato dejansko posneli sredi mesta, druge pa v studiu Leavesden pri Watfordu v Angliji ter jih nato spojili skupaj. Za petminutni filmski kader so skupno porabili šest tednov, največ časa pa jim je vzel del, v katerem se tank zaleti v polno natovorjen tovornjak s prikolico, ki prevaža pločevinke mineralne vode perrier. Da bi vse skupaj izpadlo kar najbolje in da voda ne bi pršela naokoli, sta dva člana filmske ekipe namreč porabila cel teden, da sta izpraznila približno 90.000 pločevink in jih nato prazne zložila na tovornjak. No, še težje je bilo posneti kader, v katerem se tank zaleti v nosilec kipa carja Nikolaja na krilatem konju, pri katerem kip na tanku obstane, Bond pa se z njim vozi naprej.

Dvakrat višja hitrost

V Hitrih in drznih tank v šestem filmu (Fast & Furious 6) odigra pomembno vlogo pri enem najbolj atraktivnih kadrov v vseh filmih franšize sploh. Tank chieftain, ki ga upravljajo negativci, so uporabili med avtomobilskim preganjanjem na viaduktu na otoku Gran Canaria, kjer so bile lokalne oblasti tako navdušene nad tem, da bo film posnet pri njih, da so produkcijski ekipi menda ustregle pri čisto vsem. Kader je kakopak posnet vrhunsko, a tako kot smo vajenih v vseh zadnjih filmih Hitrih in drznih, z obilo pretiravanja, saj avtomobili in telesa kar letijo po zraku. »Je pa treba vedeti, da je bilo snemanje zares velik izziv, saj smo uporabili pravi tank, ki, če zadane nekaj, česar ne bi smel, to nekaj popolnoma uniči in ne odpušča,« je med drugim povedal vodja snemalne enote Spiro Razatos in dodal, da so bojni tank chieftain predelali tako, da je bil zmožen doseči hitrost 60 milj na uro (95 kilometrov na uro), kar je dvakrat več od njegove siceršnje najvišje hitrosti.