Kar 25 let je serijski morilec, v ameriških medijih zaradi večletnega premora med napadi znan pod vzdevkom »Grim Sleeper« (v prevodu mračni speči agent), po Los Angelesu prežal na ženske in mnoge tudi umoril. Koliko, ni natančno znano. Ko so ga julija 2010 aretirali, so na domu takrat 57-letnega Lonnieja Franklina odkrili na tisoče (povečini golih) fotografij in na stotine posnetkov kar 180 žensk, od katerih jih 30 še vedno niso identificirali ali našli. Avgusta 2016 so ga v Los Angelesu zaradi umora devetih odraslih žensk in ene najstnice v letih od 1985 do 2007 obsodili na smrt. V soboto so ga našli mrtvega v njegovi celici v zaporu San Quentin. Vzrok smrti bo pokazala obdukcija, po prvih podatkih pa znakov nasilne smrti ni bilo.

Večina njegovih žrtev – serijski morilci imajo običajno svoj »tip« žrtve – je bila temnopolta in iz najrevnejših slojev, nekatere so se preživljale kot prostitutke, druge so bile odvisnice od drog in tako lahke tarče. Pri umorih je uporabljal malokalibrsko pištolo, prvič naj bi jo uporabil že davnega leta 1985. Trupla je policija našla odvržena v zakotnih ulicah, grmovju, zabojnikih za smeti. Včasih so na kraju zločina našli DNK osumljenca, a ga niso imeli s čim primerjati. Na preboj so čakali vse do leta 2008, ko so z najsodobnejšo tehnologijo primerjave DNK prišli do ujemanja z osumljenčevim sorodnikom. Šlo je za njegovega sina, ki se je v bazi podatkov znašel zaradi posedovanja orožja. Franklina, ki je svojčas delal kot smetar in nadzornik garaže losangeleške policije, so imeli od takrat pod stalnim nadzorom, do njegove DNK pa so prišli tako, da je policist pod krinko kot natakar z njegovega krožnika vzel ostanek skorje pice.

»Kar 25 let je ta moški prežal na nedolžne ženske in mnogim iz najrevnejših sosesk vzel življenje. S ponosom lahko povem, da je te groze danes konec,« je ob Franklinovi aretaciji pred desetletjem delo vseh vpletenih pohvalil župan Los Angelesa Antonio Villaraigosa. »Skala se mi je odvalila od srca,« je s solzami v očeh prijetje komentiral Porter Alexander, oče 18-letne Alicie, ki je bila septembra 1988 na poti v trgovino posiljena in ustreljena v prsi. Oddahnili so si tudi v revnih soseskah v južnem delu Los Angelesa, kjer je morilec največkrat udaril. Že vse od prvega vala umorov so pritiskali na oblasti, naj se resneje loti reševanja primera. Prepričani so bili, da zaradi profila žrtev policija vanj ne vlaga potrebnega truda.