»Predane bodo zdravstvenemu osebju, ki jih zdaj najbolj potrebuje. Acron, hvala,« je ob fotografiji prispelih mask zapisal minister.

Že pred tem pa je Slovenska vojska na Twitterju sporočila, da je posadka z večnamenskim vojaškim letalom L-410 Turbolet v nedeljo iz Belgije pripeljala 55 kartonov zaščitne opreme. Skupaj je v njih 3000 zaščitnih mask in 1200 zaščitnih oblek s pripadajočimi vizirji, so dodali.

Zaščitna oprema se zbira v skladišču v ljubljanskih Rojah. Za dobave je zadolženo gospodarsko ministrstvo, pri čemer zaradi nekaterih težav na začetku zdravstvene krize za presojo ustreznosti ponudb zdaj skrbi posebna vladna medresorska skupina.

Za razdelitev zaščitne opreme je na podlagi kriterijev ministrstva za zdravje zadolžena civilna zaščita. V prvi vrsti so namenjene zdravstvenim ustanovam, nato ustanovam socialnega varstva, kritični infrastrukturi in nazadnje podjetjem.

Pristojni so konec minulega tedna zagotavljali, da je zalog zaščitne opreme dovolj za teden dni, pri čemer so v naslednjih dneh predvidene nove velike dobave, vključno z dragocenimi aparati za umetno predihavanje. Ob tem se je aktiviralo tudi kar nekaj slovenskih podjetij, ki šivajo maske.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes na dopoldanski novinarski konferenci vlade ocenil, da se stanje na področju zaščitne opreme izboljšuje in da tisto, kar je nujno in tekoče potrebno, tudi zagotovijo. Menil je tudi, da za zdaj razmere v bolnišnicah obvladujejo, a nas to nikakor ne sme uspavati pri izvajanju nujnih omejevalnih ukrepov.