»Paket je težak tri milijarde evrov. Ničesar podobnega še ni bilo na kateri koli seji slovenske vlade, niti na seji slovenskega parlamenta. Ta paket je namenjen ohranjanju življenj, zdravja in drugih vitalnih zmogljivosti države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost in druge,« je predsednik vlade Janez Janša opisal vladni paket pomoči ob epidemiji z novim koronavirusom, ki v državni zbor potuje v obliki zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni covid-19.

»V tem megazakonu za zajezitev epidemije je zajeto pravzaprav vse, kar je treba nasloviti, da bomo kot družba normalno funkcionirali tudi po koncu epidemije,« pravi Janša, pregled zakonskih določil, ki bodo finančno pomagala pravnim in fizičnim osebam, pa priča o izdatni pomoči. Poleg tega, da bo država v celoti krila nadomestilo za delavce na čakanju, jim bo v času epidemije (ukrepi bodo veljali od 1. aprila do 31. maja z možnostjo podaljšanja do 30. junija) plačala tudi prispevke.

Javni uslužbenci, ki so zaradi epidemije v nevarnosti ali nadpovprečno obremenjeni, bodo lahko prejeli dodatek v višini do 100 odstotkov osnovne plače, 30 odstotkov od plače pa bodo trgali državnim funkcionarjem z izjemo sodnikov in županov. Različne skupine (študenti, manj premožni upokojenci, prejemniki denarne socialne pomoči, družine…) lahko prav tako pričakujejo finančno injekcijo.

Vlada je napovedala, da bo prvemu zakonodajnemu paketu najverjetneje sledilo še njegovo nadaljevanje. kk, lp