Prostovoljko Matejo smo poklicali ravno na dan, ko je čakala klic mame štirih otrok. Najstarejši se je rodil leta 2009, najmlajši pred dvema letoma. Ker so šole in vrtci zaradi ukrepov vlade, da zajezijo širjenje novega koronavirusa, sredi meseca zaprli svoja vrata, sama pa se mora še vedno vsak dan odpraviti v službo, je mamica ostala brez varstva, ki bi ga nujno potrebovala. Zato so jo v Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste - Polje povezali s prostovoljko, ki je pripravljena vsak dan za osem ur brezplačno prevzeti varstvo otrok. »Na mobilni telefon sem že shranila nekaj otroških pesmic, pripravljene imam tudi pravljice,« je pojasnila Mateja.

Pravljice, pesmice in umivanje rok

Mateja je pred leti postala prostovoljka zaradi osebne izkušnje, v prostovoljstvu pa je takrat videla nekaj, kar bo pomagalo tudi njej. Pomoč soljudem ji sicer ni bila tuja, že preden se je pridružila prostovoljcem. »Že kot pionirka sem pomagala, takrat predvsem starejšim, za katere sem hodila po nakupih, jim na primer prinesla moko in sladkor,« pripoveduje sogovornica.

V sklopu svojih prostovoljnih aktivnosti otrok sicer še ni varovala, je pa bila v preteklosti občasno že varuška mlajšim družinskim članom ali otrokom prijateljev. Zato je izziv, kako štirim otrokom, starim od dve do enajst let, zapolniti osem ur, ni skrbel. Kot pravi, je njena odlika pripovedovanje pravljic, saj se vživi v zgodbo in ji otroci radi prisluhnejo. »Otroci predvsem potrebujejo nekoga, ki jih bo spodbujal in poskrbel, da bo njihov dan kljub spremenjenim okoliščinam čim lepši. Nekaj imam pripravljeno, malo bom improvizirala, pozornost bom namenila tudi pravilnemu umivanju rok, saj je to v tem obdobju še posebno pomembno,« je strnila načrtovane ure varstva prostovoljka, ki ocenjuje, da bodo več sodelovanja pri igri potrebovali predvsem mlajši otroci, medtem ko so starejši že nekoliko bolj samostojni.

Z varstvom rešujejo socialno stisko

Ko so šole in vrtci zaprli vrata, so v ZPM Ljubljana Moste - Polje pri zagotavljanju varstva otrok združili moči z ljubljansko mestno občino. Medtem ko skuša občina individualno varstvo prvenstveno zagotoviti staršem, ki so na primer zdravniki, medicinske sestre, ki delajo v domovih za starejše, zavodih za varovance s posebnimi potrebami in so te dni nepogrešljivi na terenu, skušajo v ZPM Ljubljana Moste - Polje brezplačno individualno varstvo zagotoviti za otroke, katerih starši ne delajo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah, a morajo prav tako še vedno vsak dan na delo.

Kot je pojasnila vodja projektov in programov za mladostnike v ZPM Ljubljana Moste - Polje Nina Balent, z zagotavljanjem prostovoljnega varstva otrok rešujejo socialne težave, v katerih bi se lahko ti starši znašli v nasprotnem primeru. »To so starši, ki sicer ne delajo v nujnih službah, a morajo te dni vseeno na delo in si varstva ne morejo privoščiti,« je pojasnila Balentova in zagotovila, da so varstvo organizirali tako, da poteka varno. V zvezi so do zdaj prejeli šestnajst prijav prostovoljcev, ki so pripravljeni zagotoviti varstvo, medtem ko so učiteljice in vzgojiteljice, ki so prav tako ponudile pomoč, preusmerili na občino.

Pomoč ponudilo več kot sto učiteljev

Z odzivom so zadovoljni tudi na mestni občini, kjer so kmalu po zaprtju izobraževalnih ustanov na učitelje v javnih osnovnih šolah in vzgojitelje v javnih vrtcih naslovili vprašanje, ali bi bili pripravljeni pomagati kot prostovoljci in kakšnega otroka prevzeti v individualno nujno varstvo. Varstvo lahko poteka na domu otroka ali doma pri prostovoljcu, morajo pa biti tako otroci kot prostovoljci zdravi.

Do tovrstnega varstva so upravičeni starši predšolskih otrok in učencev od prvega do petega razreda osnovne šole. »Pri tem smo pazili predvsem na varnost otrok in sodelavcev, zato smo se odločili, da vsak vrtec in šola iz vrst svojih strokovnih delavcev zagotovita varstvo za 'svoje' otroke in učence,« so pojasnili na občini. Na seznamu imajo že 128 prostovoljcev iz vrst učiteljev in vzgojiteljev, nanje pa se je za pomoč pri varstvu obrnilo 36 staršev.