»V zadnjih 24 urah smo na interventni številki policije 113 sprejeli 1543 klicev. Med 571 interventnimi dogodki smo policisti obravnavali 46 prometnih nesreč. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu smo sedmim voznikom zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola smo pridržali enega voznika. V 38 prometnih nesrečah je nastala premoženjska škoda, v šestih nesrečah so bili udeleženci lažje, v eni pa huje telesno poškodovani. V eni nesreči je človek umrl.«

Tako se je glasilo današnje poročilo generalne policijske uprave. To bi bilo sicer povsem običajno statistično poročilo za konec tedna, če ne bi šlo za razmere, ko je zdravstveni sistem že tako obremenjen zaradi epidemije s koronavirusom. Prav vsaka poškodba v prometu, pri delu, športnih aktivnostih pa zdravstvo še dodatno obremeni.

Vzdržite se adrenalinskih podvigov

»V UKC Ljubljana smo danes zaznali velik pritok poškodovanih iz različnih adrenalinskih in drugih aktivnosti, ki jih je v teh časih bolje odložiti. Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibate rizičnim opravilom, ki v tem času niso nujno potrebna,« je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan. Ob tem je treba dodati še, da vsakega poškodovanega obravnavajo kot potencialno okuženega s covidom-19, kar pomeni še dodano delo. V UKC opozarjajo še, da so v soboto obravnavali dve res hudi poškodbi, kjer so potrebovali tudi veliko krvi. Te že primanjkuje in morajo z njo varčevati.

»Včerajšnja sobota je bila katastrofalna. Imeli smo toliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto, nobenega sledu o karanteni. Zato ljudi še enkrat opozarjam, naj bodo doma. Ne obrezovati drevja, ne iti na motor ali gorsko kolo,« pa je povedal predstojnik oddelka za travmatologijo dr. Matej Cimerman.

Smrt mladega kolesarja

O smrtni nesreči so ta konec tedna poročali gorenjski policisti. V soboto zvečer je v bolnišnici umrl mlad kolesar, ki ga je popoldne na območju Predoselj povozil voznik tovornjaka, ki je v kolesarja trčil med manevriranjem na makadamski javni poti. Kolesar je v letošnjem letu tretji mrtvi udeleženec prometnih nesreč na Gorenjskem. Istega dne so na Gorenjskem obravnavali še dve kolesarski nesreči. »Pri kolesarki na Bledu okoliščine kažejo na morebitne zdravstvene težave, o drugi nesreči kolesarja v Kranju, ki je huje poškodovan, pa policisti še vodijo postopek. Poškodovano ima glavo. Padel je sam,« je sporočil Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Štajerski policisti so že konec prejšnjega tedna poročali o vozniku, ki je po avtocesti blizu počivališča Polskava, kjer je omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo kar 250 kilometrov na uro. »Plačilni nalog za brezobzirno in ogrožajočo vožnjo bo prejel po pošti,« so sporočili.

Ljubljanski policisti so poročali o več nesrečah, najhujšo je povzročil pijani voznik (1,7 promila!), ki je vozil v smeri proti Mostam pri Komendi. Zapeljal je s ceste in se prevrnil. Poleg voznika sta bila poškodovana še dva potnika, vse so morali zdraviti v kliničnem centru.