Severna Koreja je danes podrla svoj raketni rekord z novim poskusom, ki je vznemiril okoliške države. Marca je tako izstrelila največ raket v roku enega meseca, in sicer devet v sklopu štirih poskusov. To je več tudi kot v času hude zaostritve z ZDA leta 2017, ki mu nekateri pravijo obdobje ognja in besa, temu pa je sledila umiritev in nekaj srečanj predsednikov Donalda Trumpa in Kim Jong Una. Pjongjang zdaj sicer izstreljuje le rakete kratkega dosega in ne opravlja jedrskih poskusov. Je pa Kim napovedal, da bo država kmalu preizkusila »novo strateško orožje«, kar bi po ocenah poznavalcev lahko pomenilo novo raketo dolgega dosega ali podmornico, s katere bi lahko takšne rakete izstreljevali.

Trumpovo pismo ni pomagalo

V času, ko se je svet znašel v skupni zagati zaradi pandemije, Kim tako igra svojo raketno igro, razlogov zanjo pa je po ocenah poznavalcev več. Osnovni je bržkone ta, da zaradi izostanka napredka v pogajanjih z ZDA nima motiva, da bi se držal nazaj. Njegov ultimat uradnemu Washingtonu, naj do 1. januarja letos »izpolni svoje obljube« in začne odpravljati sankcije, očitno ni dobil pravega odgovora. Trump je do Kima sicer še spravljiv in mu je po navedbah Kimove sestre prejšnji teden poslal pismo z obljubo napredka v odnosih ter ponudil pomoč v boju proti novemu koronavirusu. Toda Kim Yo Jong je k temu pomenljivo dodala, da odnosov med državama ne gre soditi po toplini med voditelji, ampak po dejanjih. Današnji raketni poskus je zato tudi sporočilo o tem, koliko je Trumpovo pismo zaleglo v prepričevanju k ustavitvi poskusov, ki vznemirjajo zlasti Japonsko in Južno Korejo. »Ti poskusi Kimu omogočajo, da dokazuje vztrajanje pri svoji trdi politiki, ki jo je zastavil decembra lani,« je za Reuters dejal Ankit Panda iz Zveze ameriških znanstvenikov.

Vojaške vaje in pandemija

Nekateri komentatorji vidijo razlog za poskuse prav v pandemiji. »Kim želi pokazati, da državi vlada brez posebnosti tudi med pandemijo, njegovi poskusi pa so namenjeni spodbujanju enotnosti znotraj države, ne grožnjam navzven,« je za AP ocenil Kim Dong Yub s seulskega Inštituta za daljnovzhodne študije. Severna Koreja sicer pravi, da nima še nobenega primera okužbe, je pa prek državnega tiska sporočila, da je za boj proti virusu angažirala svoje najboljše strokovnjake in da izvaja karanteno ter mejni nadzor. Trditev, da ni okužb, je sicer nemogoče preveriti, je pa Severna Koreja med državama, ki sta pri vrhu po številu primerov, Kitajsko in Južno Korejo.

Marec je sicer čas, ko ima Severna Koreja tradicionalno vojaške vaje, in tudi letos je tako (Kim jih osebno spremlja in na nekaterih posnetkih nosi masko, na drugih ne). Današnji poskus, v katerem sta raketi leteli 230 kilometrov in padli v morje, je tako mogoče povezati tudi z vajami.

Okno dialoga se zapira

Južna Koreja se je na poskuse sosede odzvala z besedami, da »so takšna vojaška dejanja neprimerna v času, ko se ves svet sooča s težavami zaradi bolezni covid-19, zato zahtevamo takojšnjo prekinitev«. A prav zaradi aktualnih okoliščin tega ni pričakovati, saj Severna Koreja v svetu zdaj ne bo pritegnila pozornosti, kot bi jo sicer. Prav tako ni verjeten poskus preboja v odnosih z ZDA. Kot ocenjujejo v ameriškem think tanku CSIS, se tako zapira okno za dialog med državama, ki je še odprto to pomlad, kajti potem bo – ne glede na vse druge okoliščine – priložnosti konec zaradi severnokorejskega čakanja na rezultate ameriških predsedniških volitev novembra.

Trump in Kim sta se sicer srečala trikrat, prvič junija 2018 v Singapurju, drugič februarja lani v Hanoju, ko je Trump s srečanja predčasno odšel, tretjič pa na demilitariziranem območju med Korejama junija lani, ko sta si izmenjala pismi.