Izraelu se po nekaj tednih povolilnih prerekanj obeta vlada narodne enotnosti, kar pomeni, da aktualni premier Benjamin Netanjahu v nasprotju z željami njegovih nasprotnikov ostaja na položaju kljub obtožnici zaradi korupcije.

V politični trgovini, ki se je odvijala vse od volitev 2. marca – te so bile tretje v letu dni in niso prinesle jasnega zmagovalca – je bilo v zadnjih dveh tednih več res velikih preobratov. V začetku prejšnjega je predsednik države Reuven Rivlin mandat za sestavo vlade podelil voditelju drugouvrščene modro-bele koalicije Beniju Gancu, potem ko Netanjahu s svojo stranko Likud ni bil uspešen pri zbiranju koalicijske večine. Modro-belim je zatem v 120-članskem parlamentu uspelo zbrati 61 podpisov podpore, vendar je predsednik kneseta Julij Eldestein iz vrst Likuda z raznimi manevri preprečeval, da bi parlament postal polno operativen za potrjevanje nove vlade. Hkrati z njegovim zavlačevanjem je virusna pandemija Netanjahuju omogočila, da je zavaroval svoj položaj s preložitvijo začetka sojenja zaradi korupcije, ki je bilo načrtovano za prejšnji četrtek.

Netanjahu je potem konec prejšnjega tedna državljanom predstavil dogovarjanje o vladi narodne enotnosti. Dejal je, da gre za njegovo zamisel in da se je pripravljen žrtvovati v najhujših kriznih razmerah, obenem pa obljubil, da bo najkasneje čez leto in pol vodenje vlade nepreklicno zaključil. Ganc je takrat nemudoma zanikal, da bi do takšnega dogovora med njima prišlo, a se je le zdelo, da mu sam ne nasprotuje, ampak ima bolj težave z drugim človekom Modrih in belih Jairjem Lapidom in njegovo stranko Ješ Atid ter tudi s tretjo partnerico v predvolilni koaliciji, stranko Telem Moše Jalona.

Eldesteinova preložitev zasedanja kneseta pa ni zdržala ustavne presoje, vrhovno sodišče je zahtevalo sklic seje, a Eldestein je raje odstopil. Nov preobrat se je v sredo zgodil s kandidaturo Ganca za njegovega naslednika, saj je bil prvotni dogovor, da ta položaj zasede Meir Cohen iz stranke Ješ Atid. Ganc je bil v sredo vseeno gladko izvoljen za predsednika parlamenta s 74 glasovi za in 18 proti, poslanci Ješ Atida, laburistov in stranke Izrael naš dom pa so glasovanje bojkotirali. Partnerici Gančevega zavezništva sta že objavili slovo od njega, zahtevali pa, da zadržita modro in belo poimenovanje, saj da je Ganc tisti, ki je izdal zaupanje njihovih volilcev.

Opravičilo so izredne razmere

Reutersovo poizvedovanje med Gančevimi volilci je jasno pokazalo, da so globoko razočarani, saj so svoj glas nekdanjemu načelniku generalštaba izraelske vojske namenili prav zaradi njegovega zagotavljanja, da bo končal dolgoletno Netanjahujevo vladavino, ki je bila prežeta z obtožbami o podkupovanjih, korupciji in zlorabah položaja, pred katerimi ga ob obilici dokazov varuje zgolj premierski položaj. »To niso običajni dnevi in zahtevajo izredne odločitve,« je svoje ravnanje opravičeval Ganc. Zagotovil je, da bo preučil in zagovarjal vsako možno pot do vlade narodne enotnosti ter svoje dosedanje partnerje pozval, naj ravnajo v istem duhu. Lapid in Jalon sta menila drugače. Gančevo odločitev sta označila za razočaranje, nastajajočo vlado narodne enotnosti pa za nič drugega kot le še eno Netanjahujevo.

Kljub razdoru v Modrem in belem zavezništvu nadaljnjih zapletov pri sestavi vlade ni pričakovati. Netanjahu ima trdno podporo 58 poslancev, torej iz Gančevega razpadlega zavezništva za nov mandat potrebuje le tri glasove. Prav tako naj bi bilo že dogovorjeno, da Ganca na položaju predsednika parlamenta zamenja nekdo iz Likuda, sam pa bo prevzel položaj obrambnega ministra. Čez leto in pol pa bo Netanjahuja zamenjal na premierskem položaju. Gančevi stranki naj bi pripadlo tudi zunanje ministrstvo in – zaradi Netanjahujevih rabot – tudi občutljivo pravosodno.