Ameriški pravosodni minister William Barr je v četrtek po videokonferenci sporočil, da so venezuelskega predsednika Nicolasa Madura obtožili sodelovanja v »hudodelski združbi z izjemno nasilno teroristično organizacijo Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC), ki je poskušala preplaviti ZDA s kokainom in ga s prodajo uporabiti kot orožje proti ZDA«. Na seznamu obtoženih so tudi Madurovi tesni sodelavci. To so Diosdado Cabello, predsednik ustavodajne skupščine, ki velja za najvplivnejšega režimskega človeka, predsednik vrhovnega sodišča Maikel Moreno, minister za obrambo general Vladimir Padrino, bivši direktor vojaške tajne službe Hugo Carvajal, upokojeni vojaški general Cliver Alcala, ki se je zaradi razhajanj z Madurom pred tremi leti izselil v Kolumbijo, in Tareck El Aissami, bivši podpredsednik in sedanji minister za industrijo, ki ga je Washington že pred časom obtožil domnevnega tihotapljenja drog v ZDA.

Za 30 milijonov smrtonosnih odmerkov kokaina

Po besedah Barra je obtožnica plod dolgoletne preiskave zveznih tožilcev na Floridi, v New York, Houstonu in Washingtonu. »Ocenjujemo, da je iz Venezuele prišlo od 200 do 250 ton kokaina, kar ustreza 30 milijonom smrtonosnih odmerkov,« je dejal Barr. Maduro je obtožen narkoterorizma in pranja denarja. Zunanji minister Mike Pompeo pa je predstavil tiralico za obtoženimi. Dejal je, da State Department v okviru programa Agencije za boj proti drogam ponuja denar za informacije, ki bi privedle do aretacije Madura in njegovih tesnih sodelavcev. Za informacije o Maduru ponujajo do 15 milijonov dolarjev, za ostale do 10 milijonov. Dejal je: »Ti ljudje so z zasedbo visokih položajev v Madurovem režimu omogočali prevoz narkotikov iz Venezuele in imeli nadzor nad zračnimi in morskimi koridorji iz venezuelskih letalskih oporišč in pristanišč, kjer je bila droga, namenjena v ZDA, natovorjena.«

Pomoč Trumpu in Guaidoju?

Madurov odziv je bil v skladu s težo obtožb pričakovano silovit. Za venezuelsko televizijo je dejal, da so obtožbe izmišljene, in rekel, da je Venezuela v zadnjih 15 letih postavila rekord v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami ter aretirala 120 šefov mamilarskih tolp. Obtožbe ZDA je označil za lažno natolcevanje. »Obnašajo se kot rasistični kavboji iz 19. stoletja s postavljanjem cene na glavo revolucionarjev, ki smo se pripravljeni spopasti 'z vami' na vsakem terenu,« je rekel in označil ameriškega predsednika za rasista in izsiljevalca. »Ali bodo ti svetovni teroristi, ki bombardirajo tuja mesta, nas obtožili terorizma?« se je vprašal.

Po mnenju Madura poskuša ameriška administracija z obtožbo odvrniti pozornost od širjenja koronavirusa v ZDA. Za obtožbo pa dejansko stoji republikanski senator Marco Rubio s Floride, ki želi na eni strani pomagati vodji venezuelske opozicije in samooklicanemu predsedniku Juanu Guaidoju oživiti ljudski upor, na drugi strani pa Trumpu pridobiti podporo latinskih glasov na Floridi, pravijo nekateri analitiki v ZDA. A je problem, da lahko obtožnica še bolj razdeli venezuelsko opozicijo in sproži negativne odzive tudi v nekaterih od 50 držav po svetu, ki so Guaidoja priznale za predsednika.

Morda pa je obtožnica mišljena le kot opravičilo za morebiten ameriški vojaški poseg v Venezueli, podobno kot so ZDA opravile z generalom Manuelom Noriego v Panami leta 1989. Po drugi strani je bila obtožnica podana v trenutku, ko se Maduro poskuša dogovoriti z opozicijo o skupnem ukrepanju za zajezitev koronavirusa, ki je v četrtek v državi terjal prvo smrtno žrtev, Venezuela pa nima niti sredstev niti potrebne infrastrukture in zdravniškega osebja za preprečitev zdravstvene katastrofe.