»Danes je bil izdan sklep o prepovedi približevanja, ki še ni pravnomočen, glede zahteve za preiskavo pa odločitev še ni bila sprejeta,« so nam na slovenjegraškem okrožnem sodišču potrdili, da je sodišče zoper nekdanjega partnerja junija napadene mariborske sodnice Daniele Ružič odredilo prepoved približevanja. V preteklosti je takšno zahtevo (tedaj na predlog policije) sodišče zavrnilo, vendar je policija na zahtevo tožilstva ovadbo večkrat dopolnila. Sklep o prepovedi približevanja še ni pravnomočen, saj je nanj možna pritožba.

Pričakal jo je v temi

Junija lani je sodnica gospodarskega oddelka mariborskega okrožnega sodišča v poznih nočnih urah močno pretepena obležala na pragu domačega doma. V temi naj bi jo s palico ali kijem napadel moški, ki ga ni mogla prepoznati. Napadalec je sam poskrbel, da je bila pred hišo tema, saj naj bi onesposobil dvoriščno luč. Napad je bil brutalen in sodnica je bila tako hudo poškodovana, da je bila v kritičnem stanju. Zato tudi policija in tožilstvo zadevo obravnavata kot poskus umora.

Ker je sodnica v kritičnem času še vedno živela s svojim nekdanjim partnerjem, vendar se je z njim razhajala, je partner Andrej H. postal glavni osumljenec. Po preiskavi, ki je sledila, je policija ovadila prav njega, vendar se je izkazalo, da je bila ovadba bržkone preuranjena in zelo trhla.

Nekdanjemu partnerju je v bran stopila celo sodnica sama, ki ga je v javnem pismu opisala kot ljubečega, sočutnega in nenasilnega človeka, ki jo je ohranjal pri zavesti, ko se je na pragu domače hiše borila za življenje. Po koncu napada je bila namreč sodnica še pri zavesti in je na pomoč po telefonu poklicala prav Andreja H., ki je prišel iz hiše, ji pomagal in tudi poklical reševalce. Sodnica je bila celo tako zelo prepričana, da napadalec ni bil on, da je ločeno še sama podala kazensko ovadbo proti neznani osebi. Se pa menda po tem, ko je končala bolnišnično zdravljenje, ni vrnila nazaj v skupni dom v Pekrah.

Orožja niso našli

Policija napadalčevega orožja ni našla, prav tako pa konkretnejših dokazov menda niso odkrili niti v hišni preiskavi, ki je sledila čez nekaj dni po napadu. Ovadba tako po neuradnih informacijah temelji predvsem na indicih, ne pa trdnih dokazih. Zato tožilstvo po prejeti ovadbi niti ni zahtevalo sodne preiskave in pripora za napadalca, policija pa je bila na sodišču neuspešna celo z zahtevo za prepoved približevanja.

Tožilstvo je nato od policije zahtevalo več dopolnitev ovadbe, nazadnje pa je pred dnevi na slovenjgraško okrožno sodišče podalo zahtevo za sodno preiskavo in prepoved približevanja. Po neuradnih informacijah tudi dopolnjena ovadba sicer ne vsebuje kakšnih novih konkretnejših dokazov, temveč naj bi temeljila predvsem na spremenjeni zgodbe sodnice. Ta naj bi začela vedno bolj verjeti, da je bil napadalec vendarle njen partner, prav tako pa naj bi dejala, da se je v preteklosti že nasilno vedel.