Židan je v izjavi novinarjem pred DZ pojasnil, da je bil današnji sestanek izmenjava mnenj, niso pa prejeli pisnega predloga, da bi se lahko do njega opredelili.

Hojsu so povedali, da so pred nekaj leti aktivirali 37.a člen zakona o obrambi zato, ker se je čez Slovenijo v določenem časovnem obdobju pomikalo skoraj pol milijona beguncev in so bile posebne razmere. Tovrstnih razmer sedaj ni, je poudaril Židan.

V SD so ministru tudi predlagali, naj bistveno izboljša nagrajevanje pomožnih policistov, ki jih je kar nekaj. A so po Židanovih besedah izjemno slabo plačani, približno štiri evre na uro. »Če na tem področju v najkrajšem možnem času - tudi z našimi glasovi - bistveno povečamo to plačilo ali nagrado, bomo lahko hitro okrepili policiste, ki delajo na meji,« je ocenil predsednik SD.

Po njegovih besedah se sicer vsi strinjajo, da je Slovenska vojska (SV) že sedaj prisotna na meji in pomaga policiji. Po prepričanju SD pa ima vlada možnost, da bistveno poveča tudi prisotnost vojske na meji in s tem razbremeni policiste.

V SD so Hojsa opozorili še na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2016, da tudi v primeru aktivacije 37.a člena zakona o obrambi slovenski vojak še vedno ne more delati samostojno, ampak ob prisotnosti oziroma navodilu policista. Prav tako opozarjajo na sistemsko napako, in sicer, da se na mejo ne pošilja le poklicnih vojakov, ki imajo več znanja, ampak tudi drugi del vojske.

Minister je SD seznanil tudi z aktualnimi razmerami. Kot je pojasnil Židan, jim je povedal, da ne razmišljajo o aktivaciji 37.a člena kar tako, za celo državo, ampak le za omejeno območje. »Govoril je o metrih, občinah, kot so Metlika, Kočevje, Ilirska Bistrica,« je pojasnil Židan, a poudaril, da teh predlogov v bistvu ne poznajo.

Seveda se lahko stvari po njegovih besedah hitro spreminjajo. Ko bodo poznali končno pobudo vlade, se bodo do nje opredelili.

S sestankoma s poslanci SD in LMŠ bo notranji minister danes sklenil posvetovanja o morebitni aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi. Dosedanji odzivi iz opozicije ne obetajo zadostne podpore ukrepu, a je ob dodatnih pojasnilih ali ob zaostritvi razmer nekateri ne izključujejo.

Hojs: Predlog za aktivacijo 37.a člena bomo dopolnili s pripombami, v DZ je lahko prihodnji teden

Hojs je predlog aktivacije tega člena, s katero bi vojski v luči zaostrenih razmer zaradi novega koronavirusa podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ posvetuje s poslanskimi skupinami. Večkrat je zagotovil, da gre pri predlogu izključno za delovanje vojske na južni meji.

Z vsemi poslanskimi skupinami so se po besedah notranjega ministra dogovorili, da predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi dopolnijo in v najkrajšem času - računa že danes ali čez vikend - pošljejo vsem poslanskimi skupinam. V največji meri bodo upoštevali njihove pripombe. Hojs tako verjame, da lahko prihodnji teden dobijo podporo 60 poslancev za aktivacijo tega člena.

Nekatere opozicijske poslanske skupine sicer tej možnosti niso zaprle vrat. V primeru, da podporo odrečejo, tega člena pač ne bodo aktivirali. »O tem se bomo lahko pogovarjali kasneje, ob čemer bo seveda tudi slovenska javnost ocenila, ali je bila ta nepodpora, če bi prišlo do kakšnih eskalacij v smislu povečanega vdora migrantov ali da bi obolelo veliko število policistov, kdo je v bistvu takemu predloga nasprotoval,« je v izjavi novinarjem po današnjem pogovoru s poslanci LMŠ dejal Hojs.

LMŠ še brez odločitve glede izrednih pooblastilih vojski, čakajo sklep MNZ

V LMŠ se še niso dokončno opredelili do predloga za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi. Najprej namreč od ministrstva za notranje zadeve (MNZ) pričakujejo, da jasno definira način izvajanja teh pooblastil ter na katerih območjih in v kakšnem obsegu bi vojska delovala.

Evropski poslanec Klemen Grošelj je po današnjem sestanku z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsem dejal, da je vprašanje aktivacije omenjenega člena vezano ne le na vprašanje povečanih migracij na južni meji, ampak je predvsem v funkciji razbremenitve policije, da lahko opravlja povečan obseg dejavnosti, ki so vezane na soočanje s koronavirusom. Kot je dejal Grošelj, v LMŠ predlagajo, da se jasno definira, kaj pomeni širše območje meje. Predvidevajo, da bo to dvokilometrski pas ob meji in bo jasno definirano, katere občine in lokacije vključuje. »Nikakor si ne želimo, in to smo želeli poudariti, da bi se vojska uporabila v notranjosti države, se pravi izven tega mejnega pasu,« je dejal.

»Če bo vse, kar smo se dogovorili danes, dejansko zapisano v tem dokumentu, se bomo odločili, kako naprej s podporo temu sklepu,« je dejal. A najprej želijo videti, kakšen ta predlog sklepa bo.