Te dni ni človeka, ki na koži svojih rok ne bi opazil vidnejših sprememb. Kot pojasnjuje prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, s pogostim umivanjem, še bolj pa z razkuževanjem, odstranimo zaščitni maščobno-kislinski plašč, ki ga imamo na rokah, torej to, kar našo kožo in notranjost ščiti pred vplivi iz okolja.

Koža mora obdržati vlago

Če roke umivamo in razkužujemo, kar je v teh časih nujno, moramo koži povrniti maščobo in vlago, da se spet zaščitimo. »Zato svetujemo, da si po umivanju ali razkuževanju roke namažemo s kremo, ki kožo vlaži in masti. Kremo lahko namažemo na mokre roke. Roke najprej dobro razkužimo in osušimo, nato jih še enkrat zmočimo in namažemo z negovalnim mazilom. Na tak način mazilo sicer težje razmažemo, vendar naša koža obdrži vlago in s tem koži rok povrnemo maščobno-kislinski plašč,« pove strokovnjakinja, ki opozori tudi na vidne znake poškodovane kože. »Kadar koža postane rdeča in peče, ji moramo ponuditi zadostno nego.«

Prav tako meni, da so rokavice zaščita pred pogostim umivanjem. A ravno z rokavicami lahko raznašamo stvari, ki jih ne želimo. »Z rokavicami zaščitimo sebe, ne pa tudi okolice in ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Če imate ranjeno kožo, svetujem uporabo rokavic, vendar roke vseeno razkužimo in umijemo, rokavice pa uporabljamo pogosteje kot sicer,« pove Tanja Planinšek Ručigaj.