V najbolj prizadeti državi New York se je do četrtka zvečer število okužb povzpelo čez 39.000, v mestu New York pa čez 23.000. V državi je umrlo 454 ljudi, v mestu 365.

Analiza univerze Washington ocenjuje, da bo zaradi novega koronavirusa v ZDA umrlo od 38.000 do 162.000 ljudi. Pandemija naj bi se umirila šele junija. Višek okužb naj bi sicer dosegli v drugi polovici aprila.

Direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Anthony Fauci je menil, da bo morda toplejše vreme uneslo pandemijo, čeprav lahko spet izbruhne pozimi. Fauci upa na olajšanje položaja aprila, maja ali junija.

Po ZDA še vedno ne opravijo dovolj testov. Hkrati primanjkuje zdravstvene opreme, kot so ventilatorji, zaščitne obleke in maske, rokavice. V trgovinah še vedno ni sredstev za razkužilo, alkohola za čiščenje in toaletnega papirja.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je dejal, da vsak realističen scenarij pravi, da bodo potrebe kmalu preplavile kapacitete v njegovi državi. V New Yorku se je doslej okužilo 67 medicinskih sester in bolničarjev, eden od njih je v sredo umrl. Okuženih je tudi 50 voznikov reševalnih vozil.

Ker je New York žarišče, se nekatera podjetja soočajo s težavami pri šoferjih dostavnih tovornjakov, ki nočejo tvegati.

Poleg Floride in Maryland je v četrtek obvezno 14-dnevno karanteno za vse potnike iz New Yorka odredil tudi Teksas. Ukaz guvernerja Grega Abbota velja tudi za vse, ki pridejo iz New Orleansa, ki postaja novo žarišče.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je dejal, da jim bo v New Orleansu do 2. aprila zmanjkalo ventilatorjev, do 7. aprila pa bolniških postelj. Louisiana ima sicer le 2304 okužb in 83 mrtvih, vendar večinoma v New Orleansu, kjer primeri hitro naraščajo. Krivo naj bi bilo praznovanje pusta konec februarja, ko je bilo v mestu 1,4 milijona turistov.

Trump želi, da se ljudje vrnejo na delo

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek vztrajal, da je potrebno Ameriko kmalu spet odpreti za posel in dejal, da bodo ljudje brez dela ponoreli in se začeli ubijati. Še vedno meni, da bi bili velikonočni prazniki dober datum za odpravo omejitev gibanja, njegova svetovalka Kellyanne Conway pa je pojasnila, da si je Trump veliko noč izbral, ker hoče Ameriki ponuditi upanje. Fauci je dejal, da ljudje ne moremo postavljati rokov, ampak roke postavlja virus.

Trump je napovedal, da bodo v vladi pripravili posebne zemljevide ameriških okrožij, na katerih se bo videlo, kje je slabo, kje ni in lokalne vlade se bodo potem lažje odločale o omejevalnih ukrepih ali odpiranju ekonomije. Koordinatorka delovne skupine Bele hiše proti novemu koronavirusu Deborah Birx je priznala, da to ne bo natančno, saj se bodo ljudje pač gibali sem in tja med okrožji.

Trump je vseeno zagotovil, da bo imel čez dva dni eno zelo dobro novico, ni pa povedal kakšno. V soboto se odpravlja v Norfolk, da pospremi vojaško ladjo bolnišnico Comfort s 1000 bolniškimi posteljami v New York. Američanom je Trump med drugim predlagal, naj se povsem odpovedo običaju pozdravljanja z rokovanjem.

Dobro novico je v četrtek sporočila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar. Njenega soproga Johna Besslerja so odpustili iz bolnišnice, kamor so ga sprejeli zaradi covid-19. Pljučnico naj bi prebolel in je sedaj v domači oskrbi.

Predstavniški dom kongresa ZDA potrdil gospodarski paket proti koronavirusu

Predstavniški dom ameriškega kongresa je, potem ko so se kongresniki na skrajni levici in desnici le zavedli resnosti položaja, soglasno potrdil 2200 milijard dolarjev vreden predlog zakona o gospodarski pomoči zaradi pandemije koronavirusa. Senat je predlog že potrdil, sedaj pride še podpis predsednika Donalda Trumpa.

Za hitro potrditev so bili zaslužni vodilni politiki demokratske in republikanske stranke v kongresu, svoje pa je zjutraj z ostrim napadom na republikanca iz Kentuckyja, ki je grozil z zavlačevanjem postopka, storil tudi Trump. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je disciplinirala svoje demokrate, Trump pa svoje republikance.