Hrvaški nogometni prvoligaši po izbruhu novega koronavirusa prilagajajo finančno poslovanje in znižujejo plače vsem igralcem, trenerjem in uslužbencem klubov. Rezanja plač so se v 50-odstotnem obsegu najprej lotili v Osijeku, kjer razpolagajo s 15 milijoni evrov letnega proračuna. Krčenje je napovedal tudi predsednik Rijeke Damir Mišković, močno pa se zapleta pri hrvaških prvakih iz Zagreba, saj se igralci Dinama nikakor ne strinjajo z napovedanimi ukrepi vodstva kluba. Medtem se je oglasil vrh hrvaške nogometne zveze, ki je igralce vseh klubov pozval, naj dosežejo dogovor o znižanju plač, saj so klubi ostali brez rednih prihodkov.

Dinamo kot najuspešnejši nogometni klub na Balkanu na letni ravni razpolaga z okoli 50 milijonov evrov proračuna, a so posledice novega koronavirusa tudi zagrebški kolektiv prisilile k rezanju stroškov, ki so v izrednih razmerah previsoki. Trener članske ekipe Nenad Bijelca po poročanju hrvaških medijev dobi 1,2 milijona evrov na leto, najdražji igralci Dinama pa prejmejo od 500.000 do 700.000 evrov letnega zaslužka. Igralci z najnižjimi plačami zaslužijo okoli 100.000 evrov na leto. Uprava kluba se je odločila, da bo do 30. septembra za tretjino znižala plače vsem, ki zaslužijo več kot tisoč evrov na mesec. Po njihovem predlogu bi v naslednjega pol leta vsak mesec prejemali po tretjino plače, preostalo tretjino pa bi dobili izplačano šest mesecev po vrnitvi nogometašev v tekmovalni pogon. Vsem funkcionarjem v vodstvu kluba so znižali plače za šestdeset odstotkov. »Ti ukrepi so nujni za stabilnost Dinama,« so poudarili.

Potem ko so v znižanje plač v manj kot 24 urah privolili vsi zaposleni v klubu, celotna rezervna ekipa in člani nogometne šole, se je zapletlo pri pogajanjih s trenerji in igralci članskega moštva. Prvo moštvo Dinama namreč ne soglaša z zniževanjem plač, kar je v hrvaških medijih sprožilo val očitkov na račun nogometašev. »To je nemoralno, sramotno, neodgovorno in sebično dejanje. Igralci so s tem pokazali, da živijo v svojem svetu milijonov brez realne predstave o gospodarski sliki Hrvaške, kjer se prodajalke v trgovinah izpostavljajo koronavirusu za 500 evrov mesečnega zaslužka,« so zapisali v Večernjem listu. Ostre kritike letijo na kapetana zasedbe v modrem Arijana Adremija, ki je bil pred leti suspendiran zaradi kršitev dopinških pravil, a mu je Dinamo navkljub dveletni prepovedi igranja redno izplačeval plačo v skladu s pogodbo.

»Rez v plače ni radikalen, ampak smo ga prilagodili trenutnim razmeram. Dinamo izgublja z vsakim dnem krize. Morali smo zapreti obe klubski trgovini, marketinško dogajanje teče zelo počasi, realizacija dogovorjenih prihodkov je povsem nezanesljiva in je odvisna od ekonomskih posledic klubov, ki imajo obveznosti do Dinama. Tudi prihodki Uefe bodo v prihodnje bistveno nižji,« je razložil Krešimir Antolić iz tričlanske uprave kluba. Kot je pojasnil, so s sprejetimi ukrepi zagotovili delovanje kluba v času krize, o dolgoročnih načrtih pa bodo lahko razpravljali junija. Antolić upa, da bo tudi prva ekipa privolila v znižanje plač: »Verjamem, da nismo zgrešili z oceno, da ima članska ekipa dovolj značaja in morale, da bo spoznala, v kako resnih časih se je znašel klub. Dinamo je svojim igralcem vedno stal ob strani, ko niso mogli igrati in trenirati, ko so bili na zahtevnih rehabilitacijah. Čas je za solidarnost v obeh smereh,« je pristavil Antolić.