Kaj pa pri nas v Sloveniji? Edina stranka, ki ima za seboj cel imperij svojih medijev, ki so financirani z Madžarskega, je SDS. Ko prebiramo informacije v teh medijih, predvsem na Nova24TV, pa je slika naravnost grozljiva. Tako ogromno sovraštva do vseh, ki niso ob istem napajalnem koritu, je naravnost neverjetno. Napadajo vse, od politikov, prejšnje vlade, akademikov, novinarjev, drugih medijev, ki jim pravijo režimski, do NIJZ, nazadnje celo dr. Trampuža, ker je zagovornik javnega zdravstva, in tako dalje.

Spomnimo se še, ko je Janša v svojem premierskem nagovoru pozval državljane, naj po 75 letih pridejo iz gozdov. Danes vidimo, da so v gozdovih ostali samo esdeesovski verniki in njihovi mediji. Zmerjajo vse drugače misleče s skrajnimi levičarji. In to počne stranka, ki ima edina za svojega predsednika ortodoksnega komunista, ki se je spreobrnil v ortodoksnega… Kar koli že pride prav v določenem trenutku.

Pri vsem skupaj pa me čudi in žalosti, da se novinarji in mediji, ki so napadeni, ne uprejo s konstruktivno kritiko takšnega početja propagandne mašinerije SDS. Če se novinarji bojijo za svoje službe in so zato tiho, naj malo razmislijo, saj bodo kljub molku ostali brez službe, ker bodo njihovi mediji zaradi pasivnosti propadli. Če bodo pa glasno in argumentirano razgalili takšno nemoralno početje sovražne mašinerije SDS, bodo povečali svoj ugled in moralno držo, kar bomo bralci znali ceniti.

Pri tem medijskem manipuliranju veliko pove tudi ukinitev javnih vladnih novinarskih konferenc. Vlada zahteva vnaprej poslana vprašanja, kot da smo v kakšnih starih časih. V vseh normalnih državah danes potekajo novinarske konference prek spleta, kjer je novinarjem omogočeno postavljanje vprašanj neposredno v živo. Seveda gre v tem primeru spet za veliko medijsko manipulacijo.

Ukinili so tudi krizni štab, kar je v dani situaciji nenavadno. Namesto javnega delovanja vlade prek kriznega štaba bodo to navidezno razpršili po ministrstvih. Moje mnenje pa je, da bo v ozadju deloval štab pod komando samo enega človeka. Bojim se, da ta krizna situacija pride prav določenim političnim ciljem, ki vodijo v avtoritarni režim. Zato so v teh časih še posebno pomembni neodvisni mediji, ki bodo na straži in branili demokracijo.

Pa še to. Zanima me, kaj je zdaj z Möderndorferjevo parlamentarno preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank, ki je pri financiranju SDS prišla že do konkretnih dejstev? Zanima me tudi, kaj je s preiskavo NPU o financiranju medijev SDS in tudi stranke SDS iz tujine. Glede teh dveh vprašanj pričakujem odgovor pristojnih, pa tudi g. Möderndorferja in NPU.

Gorazd Cuznar, Črnomelj