Iz parlamenta so sporočili, da je Ganc edini kandidat za naslednika Julija Edelsteina, ki je odstopil v sredo. Glasovanje o kandidaturi vodje Modre in bele stranke je predvideno še danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podporo so napovedali tudi v ultraortodoksni stranki Združena tora judaizma, ki velja za tesno zaveznico Likuda.

Neimenovani vir iz Gančeve stranke je povedal, da je kandidatura njihovega vodje del naporov za oblikovanje krizne vlade z Likudom. Ob izbruhu novega koronavirusa so se namreč v izraelski javnosti pojavili številni pozivi, naj stranki oblikujeta vlado, da bi se država lahko spopadla s koronavirusom. Tam se je okužilo že več kot 2600 ljudi, osem jih je za covidom-19 umrlo.

Na nedavnih parlamentarnih volitvah v Izraelu, tretjih v letu dni, je sicer največ glasov osvojila Netanjahujeva stranka, ki pa si ni uspela zagotoviti zadostne podpore v parlamentu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je tako sredi marca mandat za sestavo vlade podelil Gancu.

Desničarski in verski blok pod vodstvom Netanjahuja je na predčasnih volitvah 2. marca osvojil 58 poslanskih sedežev, levosredinski blok pa 55. To pomeni, da nobeden nima potrebnih 61 glasov za večino v knesetu. Modra in bela stranka je osvojila 33 sedežev, največja stranka v 120-članskem knesetu pa je Likud s 36 poslanci.