Šivilje ljubljanskega UKC so se, da bi povečale neodvisnost od dobav, lotile izdelovanja pralnih mask. Kaj je pri tem potrebno upoštevati delijo z vsemi, ki imajo možnost tudi sami doma šivati svoje maske. Navodila za izdelavo pralne maske si lahko preberete na tej povezavi, kjer je na voljo tudi šablona za masko.

Če sami šivate maske, je treba vedeti, da:

- je doma izdelana maska namenjena večkratni uporabi,

- si je pred namestitvijo maske treba umiti ali razkužiti roke,

- masko se namesti na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu,

- maske se med uporabo ne smete dotikati, v primeru dotika pa si je vedno treba umiti ali razkužiti roke! Tako se prepreči prenos mikrobov,

- maske se nikoli ne nosi pod nosom ali pod brado!

Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske jo je treba odstraniti s prijemom za trakove ali elastiki. Maske se nikoli ne smete dotikati spredaj,

- ob odstranjevanju maske je treba glavo držati naravnost in ne gledati navzdol. S tem preprečite raztros mikrobov s površine maske po vaši obleki,

- po odstranitvi si je obvezno treba umiti ali razkužiti roke.

Šivilje iz UKC so poudarile, da mora biti maska pralna. Svetujejo, naj se v maskah ne uporablja elastike, ker ni primerna za pranje na visokih temperaturah, bolje je uporabiti bombažne trakove. Šivilje iz UKC opozarjajo, da žička ne sme predreti doma narejene maske.

Z uporabo maske se lahko verjetnost okužbe zmanjša za polovico, če masko uporabljata oba sogovornika pa je verjetnost okužbe 25-odstotna.

Najbolje je uporabiti dve plasti prevleke za blazino ali bombažne majice

O tem, kako učinkovite so doma narejene maske, pa so se spraševali tudi raziskovalci univerze Cambridge. V raziskavi so merili prepustnost različnih domačih materialov na bakterijo bacillus atrophaeus in virus bacteriophage MS. Domači materiali sicer prepuščajo nekoliko več bakterij in virusov kot kirurške maske. Te so v raziskavi ujele 97 odstotkov bakterij v velikosti enega mikrona in 89 odstotkov virusov v velikosti 0,02 mikrona.

Vsi testirani materiali so ujeli vsaj 50 odstotkov delcev. A so glede na raziskavo, najbolj neprepustne vrečke za sesalec (86 odstotkov), sledijo kuhinjske krpe (73 odstotkov), bombažne majice (70 odstotkov) in prevleke za vzglavnik (68 odstotkov). V testu so uporabili en mikron velike bakterije, ki so desetkrat večje od koronavirusa. Testirali so tudi virus, ki je petkrat manjši od koronavirusa. Navedene številke veljajo za test na slednjega.

A je dihanje skozi vrečko za sesalec ali kuhinjsko krpo precej oteženo. Zato raziskovalci priporočajo, naj se za domače maske uporabi dve plasti prevleke za vzglavnik ali dve plasti bombažne majice.

Masko je najbolje prati na 95 stopinjah Celzija. Pri pranju se uporabi običajen pralni prašek. Suho masko je treba še prelikati, likalnik mora biti nastavljen na visoko temperaturo, likati je treba brez pare. Domače šivilje pa so na družbenih omrežjih spomnile tudi, da je maske mogoče tudi prekuhati, kot so perilo včasih razkuževale babice.