Čeprav je koronavirus med nami že tedne, malo ljudi zares ve, kaj se v telesu dogaja, ko ga napade koronavirus. Kako virus prodre v dihala? Kaj pomeni napredovanje v spodnja dihala? Kako hitro lahko pričakujemo zdravilo? Kaj pomeni "zalitost" pljuč? Zakaj je lahko imunski odgovor usoden?

V UKC Ljubljana so posneli predavanje primarija mag. Matjaža Turela, ki odgovarja na ta in več drugih vprašanj o koronavirusu. Med drugim je še pojasnil, zakaj je okrevanje tako dolgotrajno in s katerimi zdravili se skuša ustaviti okužbo.

Primarij mag. Matjaž Turel, dr. med., je specialist internist pulmolog in vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana ter vodja internističnega dela programa presaditev pljuč.

Na Youtube kanalu Kurzgesagt - In a Nutshell je bil pred dnevi objavljen videoposnetek, v katerem je poljudno razloženo, kaj virus počne, ko mu uspe vdreti v človeško telo in kako se nanj odzove imunski sistem. Videoposnetek je opremljen tudi s slovenskimi podnapisi.