Ob lepem vremenu se, kot nam je povedala Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja v ZOO, rade nastavljajo sončnim žarkom. »Naša azijska leva Čaja in Maximus pogosto ležita ob velikem steklu, kjer sta radovedno opazovala obiskovalce. Zdaj ko je vrt prazen, imata še vedno drug drugega in oskrbnike, ki poskrbijo, da so njuni dnevi pestri,« pove Furlanova, ki iskreno tudi prizna, da imajo njihove živali rade mirne, ljubeče in spoštljive obiskovalce.

Ker v ljubljanskem živalskem vrtu vedo, da tudi obiskovalci pogrešajo njihove živali, so poskrbeli, da lahko nekatere izmed njih opazujete tudi od doma. Tako lahko poleg živahnih surikat spremljate življenje azijskega leva, žirafe in noje ter ptice na krmilnici. »Obiskovalci so radi preverili naš urnik hranjenja in ob določenih urah obiskali živali, zato bodo oskrbniki tudi zdaj surikatam obrok postregli pred kamero predvidoma vsak dan ob 15. uri, upoštevajte pa, da v slabem vremenu in pri nizkih temperaturah surikate ostanejo v toplem notranjem prostoru in zato niso vidne,« pove sogovornica, ki predlaga, da shranite povezavo in večkrat preverite, kaj počnejo.

- Azijska leva https://bit.ly/spletna_kamera_lev 

- Vrvež na ptičji krmilnici https://bit.ly/spletna_kamera-ZOO_krmilnica 

- Ob lepem vremenu žirafi in noji https://bit.ly/spletna_kamera_žirafi

- Surikate https://bit.ly/spletna_kamera_surikate 

Kamela, poimenovana sreča

Ob koncu precej tople zime se je v živalskem vrtu povečalo število članov. V začetku februarja se je tako za dva člana povečala družina čopičark. Samec in starejši mladiči se izmenjujejo pri prenašanju mladičkov na svojih hrbtih. Pri tem pa ne pozabijo na samico, ki jo varujejo, opozarjajo pred plenilci in ji podajajo hrano. Samica zato lahko poje zadostno količino hrane, prihrani energijo in ima več mleka za mladičke, ki imajo tako večjo možnost preživetja v naravi. Konec februarja je ponovno postala mama tudi divja svinja. V nasprotju z mamo čopičarko pa ona sama skrbi za svoje mladiče. »Njihov prihod nam je napovedala z gnezditvenim vedenjem. V leseno zavetje je nanosila velik kup slame in si iz nje pripravila gnezdo, v katerem je skotila štiri mladiče,« pove Furlanova in omeni, da se mesec dni stari mladički sledijo samici, se podijo po ogradi, raziskujejo bivališče in že pokušajo hrano, s katero se prehranjuje njihova mama.

Čredi dvogrbih kamel, ki jo sestavljajo samec Karlo, samica Salima in njena potomca Hasan ter Gobi, se je pridružila nova članica, dolgonoga Zayo. V jeziku ljudstva, ki živi v Mongoliji, kjer so v naravi razširjene tudi dvogrbe kamele, njeno ime pomeni sreča. »V času epidemije koronavirusa smo ime skrbno izbrali, saj si kot družba prizadevamo premagati virus, širiti medčloveško pomoč in pozitivne zgodbe,« je izbiro imena razložila Furlanova.