S prihodom pomladi in prvimi toplimi dnevi se tla začenjajo ogrevati in takrat nastopi čas, da trato pripravimo na novo sezono. Najprej odstranimo listje in vejevje ter uredimo njene bolj neugledne predele. Travo lahko na potrebnih mestih dosejemo in spomladansko pognojimo. Pravilno zasajena trava je osnova za poznejšo bujno rast.

Novo zatravitev je treba začeti z rahljanjem tal, kjer lahko uporabimo motorni kultivator ali okopalnik. Z njimi razrahljamo tudi najbolj trdovratne grude zemlje in zagotovimo, da bo v tla lažje prodrla vlaga. Ko se tla čez čas usedejo, se lahko lotimo izravnave tal. Na drobno zdrobljena zemlja je idealna za odlično klitje travnih semen. Ta skupaj z gnojilom enakomerno raztrosimo in z grabljami enakomerno razporedimo po tleh. V zadnjem koraku je pomembno, da ohranimo travnati teren vlažen, da se občutljivi travni poganjki ne izsušijo. Prvo košnjo opravimo vedno z naostrenimi noži, da nežne poganjke odrežemo in ne izruvamo. Najbolje je, da pokosimo največ tretjino travnih stebelc. Višina košnje za običajno uporabno trato je od 3 do 5 centimetrov. Že utrjeno trato pa ročno ali strojno prezračimo in jo po potrebi tudi dosejemo. Najprimernejši čas za vsa ta opravila je sicer mesec april, a nam ritem narekuje tudi vreme. Pomladno gnojenje v marcu in aprilu izvajamo z gnojilom z dolgim delovanjem. Pozneje je v obdobju močne rasti košnja trate potrebna dvakrat na teden, v sušnih dneh jo tudi obilno zalivamo. Če kosimo s kosilnico s funkcijo mulčenja, trate poleti ni treba dognojevati.

Pomoč strojev

Pri vseh tovrstnih opravilih je seveda veliko ročnega dela, a so nam lahko v veliko pomoč tudi ustrezna orodja iz programa STIHL – od rahljanja in prezračevanja tal do poznejše košnje. Na izbiro kosilnice za našo zelenico lahko vplivajo različni dejavniki. Če je naša travnata površina bolj kot okrasu namenjena druženju, je pohodna in namenjena piknikom ali igri otrok, lahko izbiramo med ročno vodenimi kosilnicami na bencinski, baterijski in električni pogon, medtem ko so za lepe okrasne zelenice primernejše robotske ali druge vrste kosilnic, ki kosijo z mulčenjem (to je postopek nanašanja zdrobljenih rastlinskih in drugih ostankov na travnata tla). Če je teren razgiban, je prava izbira za košnjo priročna lahka motorna kosa (tako imenovana nitkarica), s katero lahko učinkovito urejamo vsakršno okolico.

Za manjše zelenice so primerne ročno vodene kosilnice. Akumulatorske kosilnice so lahke in izjemno priročne, nimajo kablov in so enostavne za upravljanje, košare za travo pa je mogoče izprazniti na povsem preprost način. Poleg tega so okolju in sosedom prijazne, saj so tihe in ne povzročajo izpuhov. Idealne so za manjše urbane površine in vrtove velikosti do 300 m². Na voljo so akumulatorske kosilnice STIHL RMA z modeli 235, 443, 448. Energijo kosilnici dovaja akumulatorski sistem STIHL s kakovostnimi litij-ionskimi baterijami, za visoko učinkovitost pri košnji pa skrbita motorna enota s stalno aktiviranim načinom Eco in nož z optimiziranim zračnim tokom.

Za košnjo majhnih in preglednih trat v bližini hiše priporočajo tudi tihe električne kosilnice STIHL RME 235. Nega trate poteka povsem brez težav, v bližini je potreben le električni priključek. Preklopno krmilo je mogoče nastaviti v dveh višinah, višino košnje pa nastaviti v petih stopnjah. Naprava je opremljena s praktičnim nosilnim ročajem, tehta samo 13 kilogramov in jo lahko brez večjih težav shranite ali transportirate. Ne gre pa spregledati niti najsodobnejših samodejnih robotskih kosilnic STIHL iMow za inteligentno nego trate, saj te odlično kosijo ter mulčijo trato, premagujejo tudi ovire in strmine do 45-stopinjskega naklona in se še samodejno napolnijo.

Srednje in večje površine

Za srednje velike zelenice in zelo natančno košnjo Unicommerce priporoča bencinske kosilnice iz serij 2, 4 in 5. Na voljo so v različnih zmogljivostnih skupinah in izvedbah, na primer s kolesnim pogonom (T), brezstopenjsko uravnavanim pogonom Vario (V), električnim zagonom s ključem (E) ali s praktično sklopko za ustavitev noža (S). Večnamenske kosilnice STIHL Multi-Mäher™ (M) po izbiri kosijo ali mulčijo. Ergonomske, izjemno okretne in vodljive bencinske kosilnice STIHL RM 248 odlikujejo ročaj »Super Soft« za prijetno in ergonomsko vodenje naprave ter velika, 55-litrska košara, ki omogoča delo brez premorov, izbirate pa lahko tudi med 7 stopnjami višine košnje (od 25 do 75 mm). Bencinsko kosilnico STIHL RM 253 za srednje velike in velike trate odlikuje širina košnje 51 cm in zmogljiv motor B&S (Briggs & Stratton) z ventili OHV, ki ponuja dovolj moči, da boste pripravljeni na vsako nalogo.

Za velike travnate vrtne površine STIHL ponuja bencinske kosilnice serije 6, ki bodo uporabnike prepričale z zmogljivostjo in izjemno funkcionalnostjo, udobjem, obliko, ergonomijo in dolgo življenjsko dobo. Dodatno so za večje trate in zahtevnejše terene na voljo še namenske bencinske kosilnice STIHL RM 3 RT s tremi kolesi, ki prepričajo s svojo okretnostjo in širino košnje 48 cm. Z njimi boste lažje kosili okoli grmičevja in dreves ter na ozkih in zakotnih predelih trate, pri tem pa izbrali, ali boste bencinsko kosilnico uporabljali s stranskim izmetom ali kot kosilnico za mulčenje. Za popoln rezultat bo poskrbel nož za košnjo, ki ga z nastavitvijo višine košnje v petih stopnjah prilagodite svojim željam. Pri transportiranju ali skladiščenju kosilnic STIHL RM 3 RT pomagajo hitri napenjalniki Quick-Fix in preprosto preklapljanje krmila. Za velike zelenice z drevesi in grmičevjem so primerne tudi okretne sedežne kosilnice STIHL serije R4, ki združujejo visoko kakovost in najsodobnejšo tehnologijo ter jih je mogoče povsem enostavno upravljati. Traktorske kosilnice serij T5 in T6 ob udobni vožnji zagotavljajo še odličen rezalni učinek. Sedežne kosilnice STIHL so na voljo z različnimi močmi motorjev, različnimi širinami košnje in optimalnim priborom za mulčenje, kar omogoča individualno prilagoditev vsem potrebam. (ktm)