Slovenska vlada je po vse glasnejšem negodovanju dela slovenske javnosti pretekli teden (dvig plač ministrom in državnim sekretarjem, napovedi o omejenem gibanju znotraj občin…) spremenila retoriko. Po predstavitvi svežnja, vrednega dve milijardi evrov, za ohranitev gospodarske kondicije in trga dela je minister za notranje zadeve Aleš Hojs danes sporočil še eno dobro novico – omejitve gibanja v okviru občin (še) ne bo.

»Gibanja občanov ni treba omejevati, kršitev je malo, kar kaže na to, da so državljani ukrep omejitve na javnih površinah vzeli resno,« je dejal Hojs. V teh dneh je policija obravnavala zgolj 30 kršitev zadrževanja na javnih površinah, policisti pa zaznajo kršitve le v dveh odstotkih prijav. To je po trditvah notranjega ministra izjemno nizka številka, zato so v vladi presodili, da v prihodnjih dneh ni treba zaostriti restriktivnih ukrepov. Hojs je spomnil, da so v Italiji omejili gibanje prebivalcev na območja občin, na Hrvaškem pa da so tik pred sprejetjem takšnega ukrepa. »V Sloveniji tega v prihodnjih dneh ne načrtujemo. Če bo v naslednjih dveh, treh dneh stopnja zrelosti nacije na takšni ravni, kot je bila do zdaj, menim, da nam tega ne bo treba vpeljati,« je dejal notranji minister Hojs.

Zamrznjena aktivacija SV

Začasni korak nazaj je vlada naredila tudi pri aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, ki podeljuje enotam Slovenske vojske izredna pooblastila. Pred morebitnim predlogom za dodelitev policijskih pooblastil SV se želi minister Hojs pogovoriti z vsemi poslanskimi skupinami. Vlada je do danes vztrajala, da bo predlog izpeljala za vsako ceno, vendar se je po prvih odzivih izkazalo, da v državnem zboru za tak ukrep ne bi glasovalo vsaj 60 poslancev, saj so zadržke izrazili v LMŠ, SD, Levici in SAB.

Umik tega vladnega ukrepa lahko razumemo kot znak dobre volje, da bi se notranji minister o tem pogovoril z vsemi poslanskimi skupinami brez pritiskov, poslanci z zadržki pa bi si lahko premislili. Notranji minister Hojs je pojasnil, da se je z nekaterimi poslanskimi skupinami že sestal, do konca tedna pa bo zaključil krog pogovorov, nazadnje, v petek, se bo sestal s poslanci SD. Vlada bo 37. a člen zagotovo poskušala aktivirati, je dejal Hojs, argumentov za to pa je po njegovem dovolj, saj da je treba priskočiti na pomoč pripadnikom policije pri varovanju južne meje.

Hojs pravi, da zaznavajo na južni meji vse več nelegalnih prehodov meje, policija pa je po novem dobila dolžnost nadzora tudi na 13 kontrolnih točkah na avstrijski meji. Poleg tega pa morajo v policiji zagotoviti dovolj rezervnega sestava, ki mora ostati zdrav, da bi lahko policija izvajala vse naloge. V Levici so danes po srečanju s Hojsom izjavili, da bi bila aktivacija 37. a člena pretiran ukrep, nepotreben in celo protiustaven. Tudi v SD in LMŠ so doslej nasprotovali takšnemu ukrepu, v obeh strankah pa za zdaj ne vidijo razlogov, zakaj bi spremenili stališče.