»Vsaj v določenem smislu gre pri razstavi Zeleni rez za nadaljevanje zamisli, ki smo jo leta 2014 že izpeljali z razstavo Back to Black; tista je tematizirala rabo črne barve v sodobni likovni umetnosti, tokrat pa smo se osredotočili na zeleno,« pojasni Arne Brejc, vodja galerije Equrna, ki je postavitev zasnoval skupaj z očetom, umetnostnim zgodovinarjem Tomažem Brejcem;ta naj bipo prvotnih načrtih, ki jih je presekal virus, tudi poskrbel za prvo vodstvo po razstavi.

»To je bil precejšen izziv, kajti primerno relevantnih del, ki bi temeljila na zeleni barvi, je veliko manj kot pri črni. Lahko pa rečem, da imamo znotraj izbora zeleno barvo vsakokrat prisotno v nekoliko drugačnem odtenku ali uporabljeno na neki drug način in v drugačnem kontekstu,« pojasnjuje vodja galerije.

Tudi strupeni odtenki

Razstava zajema izrazito širok razpon likovnih področij in zvrsti, saj preučuje izrazni status zelene v slikarstvu, grafiki, fotografiji, videu in celo skozi instalacijo z rastlinami. Skozi raznovrstne lege, pojavnosti, funkcije in pomene zelene barve v razstavljenih delih je po Brejčevih besedah mogoče zaznati predvsem dve glavni razsežnosti: na eni strani je zelena, ki izvira iz narave oziroma njenih podob, na drugi pa zelena, ki je osvobojena posnemanja in kot taka v prvi vrsti izraz umetnikovega ustvarjalnega konstrukta, znak ali simbol; pri tem niso redki niti svetleči, ostri ali strupeni odtenki.

Eno izmed del na razstavi je tudi ekološka interaktivna instalacija Zelene risbe za zelene namene, ki sta jo ustvarila Nina Slejko Blom in Conny Blom. Aktivistično delo s podnaslovom Leta ploskanja, rokovanj na ironičnem ozadju ponuja fotografije samozadovoljnih politikov, ki navkljub zvenečim besedam in raznim obljubam za zaščito okolja ne storijo skoraj nič. Umetnika zato okoljsko zavest širita na raven posameznika in obenem premišljujeta o alternativnih oblikah ekonomije, kot je na primer menjava: obiskovalcu tako v zameno za njegov opis okolju prijaznega dejanja, ki ga lahko napiše na posebej pripravljene liste in obesi na steno, ponujata eno od svojih originalnih (in podpisanih) Zelenih risb, ki jo lahko vzame s seboj. »Medtem ko planet gori, mi rišemo naprej. In zamenjujemo,« ob tem sporočata umetnika. »Ekološko zaobljubo« (ki je lahko tudi anonimna), je mogoče oddati kljub temu, da je galerija zaprta.