V težavah in nesreči, ki nas je doletela, zaupamo zdravnikom, da nam bodo pomagali, znanstvenikom, da bodo našli zdravilo, cepivo, inženirjem, da bodo izdelali dodatne respiratorje – v težkih trenutkih spoznavamo, da so v njihovih rokah naša življenja. Oni imajo moč nad življenjem in smrtjo, oni so naši bogovi – gospod Štuhec pa želi obdržati oziroma vrniti moč drugim bogovom.

Večkrat se je vero uporabljalo kot tolažbo: bog je vsemogočen in pravičen in bo vse uredil. Gospod Štuhec pa uporablja vero za ustrahovanje in kaznovanje: ker verjamete v napačne bogove, vas je doletela kazen! Ustrahovanje in kazen so stare, preizkušene metode za pridobivanje in vzdrževanje oblasti nad ljudmi.

V teh težkih trenutkih, ko so mnogi stopili skupaj, da ukrotijo virus, ko zdravniki in sestre tvegajo okužbo, ko pomagajo bolnim, ko eni šivajo maske, ko trgovci skrbijo za nemoteno oskrbo, ko inženirji skušajo izdelati dodatne respiratorje, ko kemiki in biologi iščejo zdravilo…, nekateri mislijo le na to, kako bodo nesrečo uporabili sebi v prid, kako bodo iz stiske drugih ustvarili sebi »dobiček«.

Ta kriza ima tudi nekaj dobrega – mnogim bo odprla oči in pokazala, katere vrednote je treba negovati, kaj pomeni javno zdravstvo, kdo je pripravljen pomagati ljudem, kdo je njihov prijatelj itd.

Majda Koren, Ljubljana