Kot smo poročali v Dnevniku, je MOL pred slabim tednom začasno zaprla vsa javna stranišča, kar pa je ogrozilo življenje brezdomcev v mestu, ki so s tem ostali brez dostopa do vode.

Danes so sporočili, da so Društvu Kralji ulice v uporabo ponudili javne sanitarije pod Zmajskim mostom, ki bi bile odprte vsak dan od 9. do 18. ure. Za čistočo bi morali skrbeti sami, MOL pa jim je zagotovila razkužila, zaščitne maske in drugo potrebno opremo. V primeru razprtij bi bili za zagotavljanje reda na voljo tudi mestni redarji.

Društvo ni čakalo na občino

Ker je od zaprtja javnih stranišč minilo nekaj dni, so v Društvu Kralji ulice medtem že našli rešitev. Sanitarije s tušem in pralnico bodo v prihodnje med 15. in 17. uro uporabljali na Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, zato so občini sporočili, da sanitarij pod Zmajskim mostom ne bodo potrebovali. MOL bo tako vso potrebno zaščitno opremo, razkužila in druga čistila ter milo in toaletni papir zagotovila omenjenemu društvu.

Brezdomcem je na voljo tudi zavetišče na Poljanski cesti, ki ga upravlja CSD Ljubljana, in zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog, ki ga izvaja Društvo Šent, so sporočili z ljubljanske občine.