Ta odlična solata najbolj prija v zgodnjih pomladnih dnevih, ko regrat pogleda na plano. Ker ga je povsod dosti in ker je dober, ni razloga, da ga ne bi pojedli čim več. Seveda pa velja opozorilo: nabirajte ga le na neobljudenih travnikih, kamor tudi psi ne hodijo opravljat svojih potreb. In v teh kriznih časih tja, kjer ni ljudi.

Iščite glavice regrata z lepimi, zelenimi listki, saj so ti najboljši in čisto nič grenki. Ko greste na travnik, iščite regratove glavice, ki izgledajo kot nekakšna mešanica med glavo solate in rukolo. Z malo daljšim nožem zarežite pod glavico regrata in nad koreninto ter jo nato prerežite, da dobite ven glavico regrata. Nato odstranite vso travo, ki vam jo je uspelo še odrezati, odstranite zunanje grše listke in odrežite korenino. V roki bi vam morala ostati pest regratovih listov, ki so neverjetno podobni rukoli.

Regrat lahko tako očistite na travniku ali pa doma. Nato regratove liste potopite v vodo ter regrat operite v večkratnih vodah, dokler voda, iz katere poberete listke, ni več umazana. Brez skrbi, prva voda bo polna zemlje in listkov trave, vendar bo sčasoma voda postala vedno lepša. Predlagamo, da regrat operete v vsaj petih vodah, ki jih vsakič zamenjajte, po potrebi še več.

Čeprav je čiščenje tega zelenja med najbolj zamudnimi, pa naj vas v pripravo prepriča dejstvo, da je regrat neverjetno zdrav. Regrat je poln vitaminov in rudnin. Vsebuje več vitamina A kot korenje! Regrat med drugim čisti organizem, pomaga odvajati vodo iz telesa, znižuje raven sladkorja v telesu in ima celo anticelulitni učinek.

Regrat je odličen čisto sam, le z malo soli, olja in kisa (uporabite tudi limonin sok), odličen pa je tudi z:

• trdo ali mehko kuhanim jajcem

• kuhanim krompirjem

• tunino

• fižolom

• paradižnikov

• koruzo

• ocvirki

• mesninami.

Začinite ga s katerimkoli oljem in nekaj kisline – vinski, jabolčni kis ali pa limetin, limonin sok, super pa je tudi z balzamičnim kisom.

Recept za današnji preliv je odličen tudi s katerimkoli drugim zelenjem. Super je z rukolo ali motovilcem. Pazite le na to, da solata nima mehkih listov, saj bi jih topel preliv preveč poparil.

Preden pogledamo, kako lahko današnji recept pripravite in kaj točno potrebujete, pa še kratek seznam odličnih pomladnih solat:

Solata z jagodami, siri in jagodnim prelivom

Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom

Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom

Več receptov za odlične solate najdite pod oznako Solate.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

100 g regrata

1/2 (rdeče) čebule

1 vejica svežega ali 1/2 žličke sušenega Kotányi timijana

2 žlici (olivnega) olja

sol

poper

parmezan (neobvezno)

6 rezin pršuta

balzamični kis

1 strok česna

2 jajci

PRIPRAVA

Regrat dobro operite in osušite. Čebulo narežite na krhlje, česen pa sesekljajte.

Jajci kuhajte v okisanem (lažje se bosta lupili, poskusite!) kropu približno 7 minut, potem pa ju olupite in narežite na krhlje.

V ponvi segrejte olje, nato pa na ogretem pražite čebulo toliko časa, da se zmehča. Dodajte natrgane kose pršuta (ali katere koli druge mesnine) in pražite še približno 2 minuti. Potem dodajte sesekljan strok česna, timijan (svež ali sušen), sol in poper ter premešajte in počakajte minuto. Vse nato zalijte z dvema žlicama balzamičnega kisa in premešajte.

Regrat prelijte s toplim prelivom in hitro premešajte. Takoj servirajte na krožnik, okrasite z sveže naribanim parmezanom in krhlji trdo kuhanih jajc, ki jih po želji še malo popoprajte, ter solato postrezite.