Napadalca so varnostne sile po večurnem streljanju ubile.

Po navedbah afganistanskega notranjega ministrstva je napadalec v jutranjih urah vdrl v tempelj in zajel talce. Varnostnim silam je kasneje uspelo rešiti 80 ljudi, med njimi številne ženske in otroke.

Nek očividec je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da je uniformirani moški vdrl v tempelj in najprej ubil varnostnika, nato pa odvrgel ročno bombo.

»V času napada je približno 25 otrok v templju in so sodelovali pri verski vzgoji. Poskušal sem slediti napadalcu, a me je brat prisilil, da sem odšel drugam,« je dejal očividec, ki je po lastnih navedbah v napadu izgubil štiri družinske člane.

Indijsko zunanje ministrstvo je napad že ostro obsodilo.

»Tovrstni strahopetni napadi na kraje molitev verskih manjšin, še posebno v času pandemije covida-19, odražajo satansko razmišljanje storilcev in tistih, ki stojijo za njimi,« je zapisano v sporočilu za javnost.

V napadu IS na sikhovsko skupnost v afganistanski provinci Nangarhar na vzhodu države leta 2018 je bilo ubitih najmanj 19 ljudi. Takrat so številni sikhi, ki so po rodu iz Indije, zapustili Afganistan. Po uradnih podatkih naj bi sedaj v Afganistanu živelo približno tisoč sikhov.