Vsa zaščitna oprema je bila prepeljana v Državni logistični center Roje, dokler ne bo znan razdelilnik. Nato jih bodo začeli razdeljevati upravičencem, so navedli.

Ob pristanku letala je bil na navzoč minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je tvitnil, da so let iz čeških Pardubic urgentno organizirali čez noč. »S to in drugimi pošiljkami, ki jih Slovenija pričakuje v teh dneh, se bodo materialne razmere v slovenskih bolnišnicah pomembno izboljšale, kar pomeni tudi boljše in varnejše delo za zdravnike in drugo zdravstveno osebje,« pa je na Facebooku zapisalo ministrstvo.

Premier Janez Janša se je na Twitterju Češki že zahvalil za poslano opremo.

V omenjeni logistični center je sicer danes iz Zavoda za blagovne rezerve prispelo še 3,36 milijona rokavic iz lateksa ter 920 pralnih mask.

Najnovejše o koronavirusu v Sloveniji

Na današnji novinarski konferenci so minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstavili novosti ter ukrepe v zvezi z epidemijo novega koronavirusa v Sloveniji.

Novosti:

-Potrebe o dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Slovenije ni, ker državljani odlok zelo dosledno upoštevajo

-Do danes je bilo potrjenih 526 primerov okužbe z novim koronavirusom

-Med zdravstvenimi delavci je 73 okuženih

-Danes nova smrt v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, oseba je imela pridružene bolezni

-Iz Golnika se vračajo v dom trije oskrbovanci iz Doma starejših občanov Metlika, ki nimajo več znakov okužbe

-Za delavce na čakanju bo država krila celotno 80-odstotno neto nadomestilo plače in vse prispevke

-Predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski je trenutno umaknjen, pred tem pa pogovori s poslanskimi skupinami

-Policija je opravila več kot 5000 nadzorov zbiranja na javnih mestih, manj kot dva odstotka ugotovljenih kršitev

-Mejne kontrolne točke zdaj tudi na meji z Avstrijo

-Za vsako regijo bo glede novega koronavirusa zadolžen koordinator s pooblastili

-Razpoložljivih 539 postelj za bolnike s Covid-19, kapacitete se načeloma lahko povečajo

-Vrhunca epidemije še ne morejo napovedati

-Gantar: Odpuščenih bolnikov, ki so meli koronavirus, naj bi bilo nekaj deset

-Potrjene okužbe z novim koronavirusom tudi v domu starejših v Preddvoru in domu Bokalce Vič v Ljubljani

Ljudje v veliki meri upoštevajo omejitve gibanja

»Najbrž danes ni nikogar, ki spremlja situacijo po drugih evropskih državah in bi menil, da so bili ti ukrepi nepotrebni,« je v torek dejal Janša. Zadnji podatki po njegovih besedah kažejo, da ljudje v veliki meri upoštevajo omejitve gibanja.

»Če bo ravnanje vseh nas tudi v prihodnje šlo v tako resno in s pravili upoštevajočo smer, potem marsikatere od zaostritev, ki smo jih videli v drugih državah, v Sloveniji ne bo treba uvajati,« je dejal.

Hojs: V tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen

Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna.

Povedal je, da je s poslanskima skupinama SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, že opravil pogovora. Danes se bo sestal še s poslansko skupino Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov. S preostalimi se bo sestal v četrtek in petek. Zadnji sestanek ima s poslansko skupino SD, srečanje je predvideno za petek ob 12. uri.

Cigler Kralj: Socialna pomoč zagotovljena tudi v krizi

Sistemi socialnih pomoči so vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa, je danes poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah.

»Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč,« je na na vprašanje o velikih družinah odgovoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V to pomoč bo vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah, je dodal.

Velikim družinam bo aprila po uradni dolžnosti izplačan tudi dodatek za veliko družino. Tako Cigler Kralj ocenjuje, da je socialno varstvo za družine tudi v času epidemije novega koronavirusa ustrezno zagotovljeno. V pripravi protikoronskega zakonskega paketa pa vlada išče tudi možnosti za pomoč še drugim upravičencem.

V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo za bolnike s koronavirusno boleznijo imeli na voljo 48 respiratorjev, je napovedal generalni direktor Janez Poklukar. Kot je pojasnil, je v UKC 138 respiratorjev, za zdravljenje covida-19 pa jih trenutno uporabljajo deset. Dodatnih 26 respiratorjev so že pripravili, 12 pa jih še bodo.

V naslednjih fazah bodo po Poklukarjevih napovedih sledili epidemiološki situaciji.

Osrednja slovenska bolnišnica je danes bogatejša tudi za dva prenosna respiratorja, ki jih je doniral Holding Slovenskih elektrarn. Respiratorjema pripada tudi prenosna kisikova jeklenka. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, npr. z defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik, so sporočili iz holdinga.

Zaradi epidemije lahko prodajalne z medicinskimi pripomočki skrajšajo delovni čas

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaradi obvladovanja epidemije koronavirusa na področju zagotavljanja medicinskih pripomočkov določil nekaj sprememb. Med drugim lahko specializirane prodajalne skrajšajo delovni čas, pripomočke pa bodo v primeru obnovljive naročilnice lahko izdajale tudi brez prisotnosti upravičene osebe.Specializirane prodajale lahko ne glede na siceršnja določila dogovora o preskrbi z medicinskimi in tehničnimi pripomočki na vseh izdajnih mestih skrajšajo odpiralni čas tako, da pet delovnih dni v tednu delajo najmanj štiri ure na dan in od tega najmanj dve uri v tednu v popoldanskem času po 15. uri.