Sveženj naj bi vključeval neposredno denarno pomoč delavcem in tudi odpis posojil podjetjem, če ne bodo odpuščala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Država naj bi sicer velikim podjetjem, med njimi letalskim družbam, namenila tudi več sto milijard dolarjev posojil, na pomoč pa pa naj bi priskočila tudi malim podjetjem. Poleg tega naj bi zvišala nadomestila za brezposelnost.

Dogovor predvideva tudi okoli 130 milijard dolarjev za bolnišnice, ki nujno potrebujejo ustrezno zaščitno opremo, postelje za intenzivno terapijo in respiratorje, ter za infrastrukturo v zdravstvenem sistemu.

Ukrepe bo spremljalo tudi za 4000 milijard dolarjev posojilnih operacij ameriške centralne banke Federal Reserve, je že v torek povedal direktor ameriškega sveta za narodno gospodarstvo Larry Kudlow.

»To ni trenutek za praznovanje, temveč za nujno ukrepanje«

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je danes zjutraj prek družabnega omrežja twitter sporočil, da gre za »zgodovinski sveženj pomoči« in »vojno raven investiranja v naš narod«.

Da dogovorjeni sveženj predstavlja pomoč brez primere, je potrdil tudi vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer. »To ni trenutek za praznovanje, temveč za nujno ukrepanje,« je ocenil.

Sicer pa je do današnje napovedi prišlo pet dni po maratonskih pogajanjih med demokrati, republikanci in Belo hišo.

O zakonodajnem predlogu morata glasovati še oba domova kongresa, preden ga bo lahko ameriški predsednik Donald Trump podpisal. McConnell je napovedal, da bo senat o ukrepih odločal še danes.

Do pomembnega političnega dogovora prihaja v času, ko se koronavirus hitro širi po ZDA, pri čemer je žarišče epidemije zvezna država New York.