Na Kočevskem je že zapadlo okoli 20 centimetrov snega, nekoliko manj ga je zapadlo tudi na Gorjancih.

Danes in v četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo suho, drugje bo sprva rahlo snežilo. Meteorologi tudi v četrtek pričakujejo nekoliko več sneženja na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini. Predvsem na Kočevskem bi lahko ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Markošek je ocenil, da zapadel sneg ni vodnat. »Takoj, ko se bo temperatura povzpela nad ledišče, se bo sneg hitro sesedel in skopnel,« je dejal.

Že v četrtek popoldne bodo padavine ponehale. Sledilo bo suho in nekoliko toplejše vreme. V soboto in nedeljo se bodo temperature že povzpele do 15 stopinj Celzija.

Sneg na Kočevskem

Na Primorskem nevšečnosti povzroča burja. Predvsem v četrtek bodo najmočnejši sunki burje presegli hitrost 100 kilometrov na uro. V petek bo burja počasi slabela.

V gorskem svetu pa beležijo najnižjih temperature v letošnji zimski sezoni. V začetku tedna se je na Kredarici shladilo do -20 stopinj. »Mraz bo sicer popuščal, ampak temperature bodo v naslednjih dneh ostale pod lediščem,« je pojasnil Markošek.

Na zasneženih cestah obvezna zimska oprema

Ob današnjem snegu tudi prometnoinformacijski center opozarja, da je na cestah, kjer je zapadel sneg, obvezna zimska oprema. Ta oprema je obvezna tudi na cestah Velenje-Slovenj Gradec, Col-Črni Vrh in Ljubljana-Kočevje-Petrina, med Žlebičem in Petrino.

Zaradi snega na nekaterih cestah velja omejitev za priklopnike in polpriklopnike. Tako je njihova vožnja prepovedna na regionalni cesti Col-Črni vrh-Godovič in na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje.

Preglavice pa v prometu povzroča tudi burja. Na hitri cesti Nova Gorica-Razdrto je med Ajdovščino in Nanosom prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Selo-Vogrsko-Ajševica ter Vipava-Ajdovščina je promet prepovedan za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Snežne razmere v visokogorju

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov zmerna, nižje pa majhna. Snežni plaz se lahko sproži ob večji obremenitvi snežne odeje na mestih z napihanim snegom. Zaradi močnega severovzhodnega vetra so ta večinoma na južnih in zahodnih pobočjih, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Snežna odeja je večinoma trda in skorjasta, le v senčnih legah visokogorja je sneg ponekod mehak. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so ponekod poledenele, zlasti to velja za grebene.