Športniki po vsem svetu v skrbi za zdravje v veliki večini pozdravljajo odločitev o preložitvi olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto. »V takšnem položaju še nismo bili. Potrebno bo veliko odrekanja in prilagajanja z vseh strani, da bodo igre v celoti uspele,« je sporočil 66-letni predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach.

Prestavitev letošnjega poletnega festivala športa zaradi pandemije koronavirusa bo povzročila ogromne logistične težave, ki pa so povezane tudi finančno konstrukcijo dogodka. Japonski organizatorji so se z močno podporo političnega vrha države na igre temeljito pripravljali sedem let in zgradili številne objekte, ki bodo letos poleti samevali. V Tokiu se vrstijo odpovedi hotelskih storitev, medtem ko so mnoga športna prizorišča za prihodnje leto že zasedena z drugimi vsebinami. Okoli tisoč stanovanj v olimpijski vasi so že prodali, a bodo morali novi lastniki očitno počakati na vselitev. Ob vsem tem se bodo organizatorji soočali tudi z izzivi glede tekmovalnega sporeda kvalifikacij in usklajevanja s televizijskimi prenosi.

Praktično vse je povezano s ključnim vprašanjem, kdaj bodo olimpijske igre prihodnje leto sploh na sporedu. Možna je tudi organizacija dogodka v spomladanskem terminu, a končne odločitve še nekaj časa ne bo. »Na mizi so različne možnosti. Igre bi organizirali najkasneje do poletja 2021, a poletni meseci niso edina možnost,« je dejal predsednik MOK Bach, ki se bo jutri prek videokonference povezal s predstavniki vseh 33 mednarodnih panožnih zvez. »Imamo ogromno odprtih vprašanj, ki so kot velika sestavljanka. Če manjka en košček, se lahko vse podre. Najti moramo najboljšo možno rešitev, ki bo zadovoljila vse. Zagotovo pa želimo pripraviti igre, ki bodo varne tako za tekmovalce kot navijače,« je še dodal Thomas Bach.

Sponzorji olimpijskih iger bodo kljub prestavitvi dogodka ohranili vse pravice, ki so jih podpisali za letošnje leto. Bach je zatrdil, da je že stopil v stik z vsemi pokrovitelji, ki so izrazili razumevanje in naklonjenost preložitvi iger. »Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da najdemo rešitev tudi za olimpijsko vas, ki je srce vsakih olimpijskih iger,« pa se je dotaknil problematike bivanja športnikov v Tokiu in jih pozval, naj z vsemi koristnimi informacijami sodelujejo pri oblikovanju sporeda olimpijskih iger 2021.

Japonski organizatorji so kajpada razočarani zaradi prestavitve iger, a obenem razumejo zahtevni položaj, v katerem se je zaradi grozečega virusa znašlo človeštvo. Za nedoločen čas so preložili tudi potovanje olimpijskega ognja po državi, ki bi moral prav jutri začeti pot v Fukušimi. »Preložitev iger je za organizatorje velik udarec. Premagal nas je koronavirus, čeprav smo se zelo trudili, da bi dokazali nasprotno. Olimpijski ogenj bi lahko pomenil luč na koncu predora,« je pristavil japonski premier Shinzo Abe.

Anketa o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu

Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije:

Odločitev je edina pravilna, ker bi se športniki zelo težko pripravili na igre. Mi smo velik del priprav za letošnjo sezono že opravili, kar pomeni, da smo porabili velik del sredstev, ki smo jih pridobili s krediti. Nič še ni znano, koliko denarja bomo za letošnje leto dobili od države in kdaj. Čakamo na nov termin OI prihodnje leto, ne vemo, kako je z že pridobljenimi kvotami, saj ima Slovenija pravico nastopa v vseh štirih disciplinah v slalomu. Vsi športniki bodo morali na novo postaviti svoje cilje. Ker je letošnja sezona že okrnjena, je smiselno, da se pripravi strateški načrt za naslednji olimpijski cikel do Pariza 2024 in se vanj vključi tudi igre v Tokiu. Od izvedbe OI je odvisno tudi poslovanje Mednarodne kajakaške zveze (ICF), saj je iz naslova televizijskih pravic iz blagajne Mok za zadnje OI v Riu de Janeiru prejela 16 milijonov evrov.

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:

Strinjam se s potezo japonske vlade in Moka. V prvi vrsti je namreč treba gledati na zdravje športnikov in navijačev, po drugi strani pa tudi na to, da športniki na olimpijske igre pridejo v najboljši možni formi in da imajo približno enake pogoje za pripravo. V neenakih pogojih ne bi bilo smisla izvesti olimpijskih iger. Za KZS je trenutna situacija poseben izziv. Če se bodo zgodile odpovedi tekmovanj mlajših reprezentanc, bomo imeli prazno poletje. Celotno dogajanje bo vplivalo tudi na prihodke in odhodke zveze. Po skromni oceni bomo imeli okoli pol milijona evrov manj prihodkov, saj smo imeli v načrtu dve razprodani tekmi v Stožicah proti Hrvaški in Srbiji v juniju v sklopu priprav na kvalifikacije za OI. Res pa je, da bo na drugi strani tudi manj odhodkov, saj odpovedujemo že rezervirane nastanitve, čarterske lete in podobno.

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:

Odločitev o preložitvi iger je bila pričakovana, pametna in logična. To, da sem jo predčasno napovedal, je bila posledica tega, da delam v korporaciji, ki deluje po vsem svetu (kitajski Hisense, op. p.), in lahko še bolje vidim posledice koronavirusa. Gre za resno zadevo, zato sem vesel, da so bili pri odločitvi zdravje ljudi in preventivni ukrepi na prvem mestu. Ko je Mok sporočil, da si bo vzel štiri tedne časa za odločitev, sprejel pa jo je že naslednji dan, bi me presenetilo, če bi to res tako dolgo trajalo. Kar se tiče termina rokometnih kvalifikacij za OI, je to stvar mednarodne zveze IHF. A najprej je treba počakati na točen datum OI 2021 in s kvalifikacijami ne smejo hiteti. Lahko so šele takrat, ko bodo igralci opravili bazične priprave, začeli na polno trenirati in ko bodo v polnem tekmovalnem ritmu. Za to pa bo potrebno kar nekaj tednov in mesecev.

Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije:

Bil sem eden prvih športnih funkcionarjev, ki je svoje stališče jasno izrazil na družbenih omrežjih. Ne razumem, zakaj sta Japonska in Mok toliko časa odlašala s prestavitvijo olimpijskih iger. Za takšen korak bi se morali odločiti že prej in ne puščati športnikov v negotovosti. Odkrito moram priznati, da sem bolj zagovarjal prestavitev iger na jesenski termin. Za atleti in atletinjami je namreč večji del priprav na tekmovalno sezono. S pandemijo koronavirusa pa športniki niso imeli enakovrednih razmer za nemoteno treniranje. Z najboljšimi slovenskimi atleti in atletinjami smo na začetku leta podpisali pogodbe, ki atletsko zvezo obvezujejo k izpolnjevanju dolžnosti. Na vse kriplje si bomo prizadevali, da bomo pogodbo izpolnili v celoti ter športnikom in športnicam v težki gospodarski situaciji zagotovili dobre priprave na tekmovalno sezono.

Tomo Levovnik, dolgoletni športni funkcionar:

Vsi športniki na svetu imajo veliko smolo, da letos ne bodo mogli nastopiti v Tokiu. Velika čast je biti olimpijec, vrhunski rezultat na igrah pa lahko vsakomur zagotovi prepoznavnost in materialno korist. Toda najpomembnejše je zdravje, zato je prav, da so igre prestavili. Za največje tekmovanje na svetu je pomembno, da imajo vsi športniki enake pogoje tako na treningih kot pri doslednem izvajanju dopinških kontrol. Vse to pa je v tem trenutku nemogoče. Nekatere države si prizadevajo, da državljani ostanejo zdravi, kar pomeni, da je vrhunski trening praktično nemogoč. Obstajajo pa tudi države, ki bi za dosego rezultata naredile vse, in bi športnikom omogočale nemotene priprave ne glede na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.