Vodja misije pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) Akitoby in Šircelj sta v petek med drugim govorila o možnostih za pomoč sklada, ki bo državam zaradi epidemije koronavirusa ponudil 50 milijard dolarjev sredstev, so sporočili z ministrstva za finance.

Za države v razvoju bo na voljo 10 milijard brezobrestnih posojil, za ostale države, tudi Slovenijo, pa bo v okviru instrumenta hitre pomoči na voljo 40 milijard dolarjev posojil. Za posojilo naj bi se zanimalo že okrog 80 držav, vendar pa sklad še nima oblikovanega hitrega postopka sprejemanja in obravnave teh prošenj.

Slovenija bi lahko zaprosila za pomoč v višini do približno 800 milijonov evrov, vendar pa so po pogovorih s predstavniki IMF ugotovili, da so za Slovenijo najverjetneje ugodnejši krizni instrumenti Evropske centralne banke, ki je napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic.

Na ministrstvu za finance so ob tem povzeli opozorilo, da mora pri novem zadolževanju Slovenija paziti, da se dolgoročno njen dolg ne bi preveč povečal.