»Pri nas v Šmarju je situacija res žalostna. Drug drugega v trgovini ali na pošti ne upamo več niti pogledati, kaj šele, da bi si izmenjali kakšno prijazno besedo, tako je vse strah. Kadar gremo po cesti, pa se na daleč izognemo srečanju s sokrajanom, kar je po svoje žalostno,« nam je situacijo v kraju opisala mlajša krajanka, ki živi v neposredni bližini doma upokojencev in vsak dan skozi okno opazuje zaposlene, ki v popolni zaščitni opremi prihajajo in odhajajo z dela. »Težko jih je gledati, ker čutim, da jim v teh dneh res ni lahko,« je povedala domačinka.

Stanje vsak dan spremlja tudi infektolog

Da je umrla oskrbovanka doma, stara več kot 90 let, ki je imela več pridruženih kroničnih bolezni, ob tem pa je bila pri njej potrjena tudi okužba s covid-19, je uradno sporočila Sergeja Javornik, predstavnica za odnose z javnostmi na šmarski občini. Kot je dodala, je v domu s covidom-19 trenutno okuženih kar 24 oskrbovancev in šest zaposlenih. Stanje je zaskrbljujoče, zaposleni pa pozorno spremljajo počutje vseh, zlasti tistih, ki še nimajo potrjene okužbe. Zato jim nenehno merijo telesno temperaturo. Pričakovati je namreč, da se bo število okuženih še povečalo. Kot je povedala Javornikova, ob vsakem novem sumu na okužbo opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, s katerimi seznanijo tudi vse izvajalce zdravstvene dejavnosti in socialnovarstvene zavode. »Vse to počnemo z namenom, da bi zagotovili čim bolj kakovostno in varno zdravstveno nego ter oskrbo stanovalcem,« je dejala Javornikova.

Ekipi zaposlenih v domu se je sicer pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice ter Medical centra iz Rogaške Slatine. »Vsi se namreč dobro zavedajo, da okužba s covidom-19 predstavlja resno tveganje predvsem za tiste starejše, ki imajo še kakšne druge kronične bolezni. Zato so vsi stanovalci pod nadzorom zdravnikov na primarni ravni in infektologa, ki vsak dan opravlja vizite pri okuženih. Zaposleni v domu o stanju oskrbovancev redno obveščajo tudi svojce, ki so, razumljivo, v teh dneh prav tako zelo zaskrbljeni,« je dodala Javornikova.

Samoizoliranih že 440 občanov

Spomnimo, da so se v Šmarju z okužbo koronavirusa srečali med prvimi v državi, pred natanko štirinajstimi dnevi, ko je bila na testiranju pozitivna učiteljica tamkajšnje osnovne šole, četrte največje v državi. Župan Matija Čakš je na lastno pest, brez poprejšnje odobritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za šolstvo, zaprtje vseh šol in vrtcev v občini odredil dva šolska dneva pred dekretom države. Že naslednji dan je bila v Šmarju potrjena druga okužba pri osebi, ki je bila v stiku z okuženo učiteljico. Odtlej število okuženih v kraju nenehno narašča, do danes je bilo v občini po uradnih podatkih NIJZ okuženih 52 ljudi, od teh jih slaba polovica biva prav v domu upokojencev, kjer je najranljivejša populacija. Župan Čakš, sicer doktor veterine, ocenjuje, da je realno število okuženih vsaj trikrat do štirikrat večje, saj mnogi, ki so že okuženi, nimajo nikakršnih bolezenskih simptomov in tako niti ne vedo, da so prenašalci okužbe. »Zato je tako pomembno, da ostanemo doma in če res ni nujno, ne hodimo od doma,« poudarja Čakš. Sicer je bilo samo v Šmarju doslej izdanih že 440 odločb o samoizolaciji.