V Sloveniji je ujetih še več srbskih državljanov, kot je kazalo v ponedeljek. Na seznamu srbske ambasade se je znašlo kakih 400 ljudi, ki bi radi iz Slovenije na pot v Srbijo. Današnjo noč bodo mnogi od njih prebili v športni dvorani Ježica, kjer jim je ljubljanska občina uredila začasno namestitev, Rdeči križ je poskrbel za brezstično merjenje telesne temperature, ljubljanski gostinci pa za hrano. Danes okoli treh popoldne je Srbija sporočila Sloveniji, da bodo svoje državljane vendarle spustili v državo. Prvi konvoj z 200 ljudmi bo na pot krenil danes ob 15. uri, drugi pa v četrtek ob treh zjutraj. Po najbolj ranljive družine z otroki naj bi prišlo zasebno letalo.

Pred tem so potekali pogovori med slovenskim, srbskim in hrvaškim državnim vrhom, vključeni so bili vsi mogoči diplomatski kanali. Slovenija je po naših podatkih pritiskala na Srbijo, naj sprejme svoje državljane, in ponudila tudi organizacijo konvoja. Ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, da so srbski delavci ostali v Sloveniji, ker je »Srbija začasno zaprla vse meje, tudi za vrnitev lastnih državljanov«. S tem so zanikali ponedeljkovo izjavo srbske ambasade, ki je odgovornost preložila na Hrvaško.

Izgubili bitko s časom in Vučićem

V težkem položaju so se znašli ljudje, ki delajo po številnih evropskih državah, med njimi mnogi napoteni delavci. Zaradi pandemije koronavirusa so se delovišča zaprla, delodajalci jim niso podaljšali pogodb ali pa so jih kako drugače odslovili. Delavci v teh državah svojih stanovanj nimajo, niso niti najemniki, kajti večinoma so začasno bivali tam, kjer je bilo delo.

Eden od njih nam je povedal, da je delal za hrvaško podjetje v Nemčiji. Pred dnevi so dela končali in bi morali na pot na Nizozemsko, kjer jih je čakalo novo gradbišče, a so ga zaradi koronavirusa zaprli. S kolegi sopotniki in v teh dneh sostanovalci v kombiju so se poskušali vrniti v Srbijo. V četrtek zvečer je srbski predsednik Aleksandar Vučić sporočil, da bo Srbija ob 8. uri naslednjega dne zaprla meje. Za srbske delavce iz vse Evrope se je začela bitka s časom. Mnogi so jo izgubili, tudi naši sogovorniki.

Delavci so bili besni na državo, še posebno na Vučića. Po drugi strani pa so hvaležni slovenskim oblastem, ki so jim pomagale. Kako se je vse skupaj začelo, je povedal Anđelo Blešić, ki je skrbel za organizacijo v Sloveniji ujetih sodržavljanov. »S srbske ambasade so v ponedeljek poklicali policijo, da bi nas razgnali. Policija je prišla, a so prisluhnili našim težavam. Slovenija nam je pomagala in za to se ji od srca zahvaljujemo,« je dejal in dodal, da se je Erik Demirović, višji policijski inšpektor, ki varuje državne predstavnike, osebno zavzel za reševanje nastalega položaja. Vzpostavil je kontakt s srbsko ambasado, ministrstvom za notranje zadeve in ljubljansko občino, tako da sta čakajoče obiskala tudi župan Zoran Janković in minister Aleš Hojs. Na pomoč so jim poleg občine priskočili nekatere ljubljanske restavracije, srbska pravoslavna cerkev ter številni posamezniki in posameznice, nekateri so ponudili celo prenočišče.