»Pekarna Pečjak preusmerja del svojih zmogljivosti v dostavo na dom. S tem želimo zagotoviti nemoteno oskrbo z živili za tiste, ki se izogibajo nakupovanju v fizičnih trgovinah, obenem pa se zaradi izpada naročil iz drugih virov zavedamo odgovornosti do svojih zaposlenih in na ta način pripravljamo podjetje, da bo preživelo tudi v takšnih razmerah,« je danes sporočil direktor podjetja Silvester Pečjak.

Približno 100 izdelkov iz zamrznjenega programa, testenine, kruh, kekse ter olje, mleko, sol, sladkor in moko bodo na dom začeli dostavljati v sredo. Dostava bo na voljo od ponedeljka do sobote v občinah Ljubljana, Trzin, Domžale, Škofljica in Grosuplje, so danes sporočili iz Pekarne Pečjak.

Za podobno storitev se je pred dnevi odločila Trgovina Mlinotest, ki izvaja dostavo trgovskega blaga na dom za občane Ajdovščine in Vipave. Naročila sprejemajo vsak dan, piše na spletni strani občine Ajdovščina.

Tudi Petrolova spletna trgovina, ki sicer nudi izdelke za avto, dom in vrt, ima v svoji ponudbi hrano in pijačo, ki jo dostavlja na dom, je razvidno iz njihove spletne strani.

Oglasni spletni portal Bolha pa je pred časom vzpostavil tržnico, prek katere se lahko prebivalci povežejo s pridelovalci lokalne hrane in sveža živila naročijo na dom.

Tudi nekaterim ponudnikom, ki so že pred izbruhom epidemije vozili zelenjavo, sadje in druge izdelke na dom ali v pisarno, so se sedaj s ponudbo na dom pridružili novi po vsej Sloveniji. Številne kmetije prodajajo svoje izdelke na domu. Več občin je na svoji spletni strani objavilo tudi seznam dostavljavcev hrane na dom.

Povečan pritisk na dostavljavce

Zaradi selitve večjega dela trgovine z živili, pa tudi z neživili, ki ima fizične poslovalnice zaprte, na splet, se je močno povečal pritisk na dostavljavce paketov.

Na trgu se je tako pojavil nov pametni paketnik, ki omogoča brezkontaktno dostavo, imenovan Direct4.me. Gre za neke vrste nabiralnik, ki ga dostavljalec odpre s skeniranjem QR-kode in s pomočjo aplikacije, naročnik pa dobi potrdilo o dostavi na telefon. Za paketnik, ki ga naročnik namesti doma, ta ne potrebuje elektrike ne povezave s spletom.

Z Direct4.me si je v sodelovanju s Pošto Slovenije in kmalu tudi z družbo DPD pakete mogoče preusmeriti v domač paketnik s pomočjo aplikacije. Uporaba omogoča uporabo vsem dostavnim službam in dostavljavcem, so sporočili iz družbe, kjer so razkrili, da so pametne paketnike zadnji dve leti razvijali za ameriški trg, a so se v teh kriznih časih odločili, da izdelek praktično čez noč ponudijo na domačem trgu.