Pismo je naslovljeno na evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča.

»Ena od glavnih zadev, ki se jih moramo lotiti, če se hočemo izogniti hitremu in obsežnemu širjenju novega koronavirusa na grških otokih, je preventivna evakuacija prenatrpanih centrov ... Če EU ne bo nemudoma ukrepala, bodo razmere na grških otokih postale neobvladljive, tvegali bomo veliko smrtnih žrtev,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Lopez Aguilar.

Odbor Evropskega parlamenta tudi poziva države članice EU, naj se uskladijo glede dostopa prosilcev za azil do zdravstvenih storitev ter naj zagotovijo več denarja za večjo kapaciteto oddelkov za intenzivno nego.

Slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D/SD), v Evropskem parlamentu pristojna za schengen, se je o razmerah na grških otokih prek video konference pogovarjala z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson ter kolegi iz skupine socialistov in demokratov (S&D). Kot je Fajonova zapisala v sporočilu za javnost, je komisarka razmere na otokih označila za dramatične. Premeščanje z otokov ne deluje, grška vlada razmer nima pod nadzorom, na otokih je ujetih že več kot 42.000 ljudi v nehumanih razmerah, je pojasnila.

Za zdaj okužbe ni

»Strinjali smo se, da bi morali nujno pomagati vsaj otrokom in najbolj ranljivim osebam in jih v nekaj dneh - preden tudi tam izbruhne virus - premestiti v države članice EU,« je sporočila Fajonova. Ob tem je poudarila, da je solidarnost v teh dneh ključna in da se vrata za pomoč hitro zapirajo. Turčija je tako že zaprla meje z EU.

Grčija v migrantskih centrih na otokih Lezbos, Hios, Samos, Leros in Kos v Egejskem morju za zdaj ni zabeležila okužb z novim koronavirusom. V Grčiji so sicer doslej potrdili 695 primerov okužbe, od tega dva na Lezbosu, ter 17 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19.

Evropski parlament bo ta četrtek na izrednem zasedanju sprejemal vse predlagane ukrepe Evropske komisije v zvezi z novim koronavirusom.