Vse bolj je verjetno, da bo zaradi pandemije koronavirusa svet ostal še brez največjega športnega dogodka letos. Kanada in Avstralija sta že naznanili, da svojih športnikov na Japonsko ne nameravata poslati, k temu pa se vse bolj nagiba tudi Velika Britanija. Kot je za BBC razkril predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Dick Pound, je odločitev o preložitvi olimpijskih iger za eno leto praktično že padla. »Glede na informacije, ki jih ima Mok, bodo olimpijske igre prestavljene. Vsi parametri še niso bili določeni, a igre se zagotovo ne bodo začele 24. julija letos. Toliko je že znano.«

Pri Mok so si sicer v nedeljo dali en mesec časa, da odločijo, kako bodo postopali dalje, a po zagotovilih Pounda, bodo svojo odločitev sporočili že bistveno prej. »Svoje odločitve bodo javnosti posredovali postopoma. Najprej bomo prestavili igre, nato pa se bodo spopadali s posledicami. Te bodo zelo velike,« je poudaril Pound.

K prestavitvi olimpijskih iger je naklonjenih tudi večina mednarodnih panožnih zvez. Tud atletska, ki meni, da tekmovanje v tem trenutku ni le neizvedljivo, temveč tudi nezaželeno. »Nihče si ne želi prestavitve, a za vsako ceno iger tudi ne smemo organizirati. Zagotovo ne na račun športnikov. Mok mora odločitev sprejeti zelo hitro,« je v pismu prvemu možu Moka Thomasu Bachu zapisal predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe.