Kar 2000 milijard dolarjev je vreden načrtovani megalomanski državni paket pomoči Američanom in gospodarstvu za lajšanje posledic epidemije, ki ga je v zadnjih dneh poskušal uskladiti ameriški senat, a je to še včeraj preprečila politična razklanost. Ogromno jeze in ostrih besed je bilo zato včeraj slišati na senatnem parketu, kjer so republikanci in demokrati drug drugemu očitali, da v osnutek zakona vnašajo popolnoma nepovezane postavke in tako skušajo prek koronavirusa doseči financiranje sebi ljubih programov. Demokrati naj bi tako v predlog zakona vrivali postavke o subvencioniranju podjetij, ki proizvajajo zeleno energijo, republikanci pa brisali varovalke nadzora pri porabi državne pomoči korporacijam. »Država gori, vi pa bi se šli politične igrice,« je republikanski senator John Thune očital demokratom, ki so glasovali proti predlogu.

Paket predvideva finančno pomoč Američanom, denimo ob izgubi dela ali izpadu dohodka. Predvideva pomoč malim podjetjem, 500 milijard dolarjev pa namenja industrijskim panogam, denimo letalski, pri čemer pa demokrati opozarjajo na luknje pri nadzoru. Pri paketu za ogromen znesek, 2000 milijard dolarjev, je desetina ameriškega BDP in dve petini letnega proračuna.

Da bi šel predlog zakona naprej v postopek, ga mora podpreti 60 od 100 senatorjev. Brez demokratskih glasov torej ne bo šlo, saj jih imajo republikanci 53, pa še nekaj jih manjka. Rand Paul je prvi senator, ki je potrjeno okužen s koronavirusom, še nekaj drugih je v samoizolaciji.

Biden se je oglasil, Sanders čaka

Da bo paket pomoči ugledal luč sveta, bo v vsakem primeru minilo še nekaj časa, saj je treba senatni predlog po potrditvi uskladiti s tistim predstavniškega doma, ki ga je včeraj orisala predsednica doma Nancy Pelosi. Med drugim bi pomenljivo namenila več milijard dolarjev pomoči zveznim državam za izvedbo volitev po pošti. Nihče namreč prav ne ve, kako dolgo se bodo vlekle izredne razmere in ali lahko jeseni pride nov val okužb. Če bi se to zgodilo novembra ob predsedniških volitvah, bi bile te znatno otežene, to bi po teoriji lahko šlo na roko republikancem z bolj odločnim volilnim telesom.

Demokrati o volitvah sicer premišljajo na več frontah. Njihove strankarske za izbiro predsedniškega kandidata so zastale in se tudi lahko zavlečejo, saj jih vse več zveznih držav prestavlja. Favorit za zmago Joe Biden se je po nekaj časa včeraj oglasil s petnajst minut dolgim posnetkom, v katerem je kritiziral ravnanje predsednika Donalda Trumpa ob epidemiji, a z mestoma opazno izbranimi besedami. Preostro kritiko Trumpa namreč strategi Bidnu zdaj odsvetujejo, saj da sredi krize ni pravi trenutek. Bidnov edini tekmec za predsedniško nominacijo, senator Bernie Sanders, je tudi stopil v ozadje, a vztraja v tekmi. Če se bodo nadaljevale zgodbe, kakšne te dni krožijo po ameriških medijih – o plačilu od 400 pa tudi več 1000 dolarjev za test na koronavirus, če ljudem do njega sploh uspe priti – pa Sanders lahko spet stopi v ospredje s svojo zahtevo po splošnem zdravstvenem zavarovanju za vse. Biden namreč predlaga »le« nadgradnjo programa Obamacare, ki ga je pomagal snovati kot podpredsednik in ki je prav včeraj obeleževal deseto obletnico podpisa.

Trump bi že ukinjal ukrepe?

Demokrati so previdni tudi zato, ker je Trumpu sprva narasla podpora javnosti, ko se je začel resneje ukvarjati z ukrepi proti koronavirusu. Zadnji anketi, objavljeni včeraj, pa sta pokazali različne podatke. Po tistih univerze Monmouth ga enak odstotek podpira in ne podpira (48 odstotkov), po anketi Rasmussen Reportsa pa ga ne podpira 52 odstotkov, podpira pa 45 odstotkov.

Trump je medtem napovedal zvezno financiranje narodne garde, ki so jo vpoklicali guvernerji treh najbolj prizadetih zveznih držav, New Yorka, Kalifornije in Washingtona. V ZDA je bilo včeraj več kot 32.000 okuženih. Se pa Trump očitno nagiba k temu, da bi po 15 dneh, torej prihodnji teden, omilil ukrepe, razglašene za preprečevanje širjenja okužb. »Ne moremo dovoliti, da je zdravilo slabše od samega problema. Po koncu 15-dnevnega obdobja se bomo odločili, v katero smer naprej,« je zapisal Trump, ki mu je virus v samo nekaj tednih povsem izničil njegov glavni volilni adut – močno gospodarstvo. Toda z njegovim razmišljanjem se ne strinja praktično noben ameriški strokovnjak. »Želim da Amerika razume: ta teden bodo stvari postale zares slabe,« je včeraj rekel glavni vladni predstavnik za javno zdravje dr. Jerome Adams, »zares, zares prosimo, da vsi ostanete doma.«