»Predsednik republike Borut Pahor razume potrebo policije po pomoči vojske pri varovanju državne meje, toda izključno za varovanje državne meje!« Tako so po današnjih ločenih pogovorih predsednika Pahorja z ministrom za obrambo Matejem Toninom in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom sporočili iz Pahorjevega urada.

Aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski za varovanje državne meje podelili nekatera policijska pooblastila, je minister Hojs napovedal že pred dnevi. Po njegovih besedah bi s tem razbremenili policijske sile na meji, saj da bodo te potrebne znotraj države. Vendar pa je za uveljavitev omenjenega člena potrebna dvotretjinska podpora navzočih poslancev. Po Pahorjevi oceni bi bila taka odločitev državnega zbora na predlog vlade v sedanjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev koronavirusa, smiselna in sprejemljiva. Ob tem pa je poudaril, »da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev«.

Sta ministra hotela še kaj več?

Predsednik republike je še ocenil, da se slovenska policija, tako kot vsi pristojni organi in službe, trudi opravljati svoje naloge po najboljših močeh, vendar v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje. Razlogov za sodelovanje vojske pri drugih nalogah, ki jih sedaj opravlja policija, pa po Pahorjevem mnenju ni.

Ob predsednikovem izpostavljanju, da podpira podelitev posebnih pooblastil vojski izključno za varovanje državne meje in da ni razlogov za sodelovanje vojske pri drugih nalogah policije, se postavlja vprašanje, ali sta ministra Hojs in Tonin danes v predsedniški palači izpostavila potrebo po še kakšnih dodatnih pristojnostih vojske. S tem vprašanjem smo se obrnili na obrambnega ministra Tonina, vendar odgovora nismo dobili.

Židan: Ne strašiti ljudi z vojsko

S podporo aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi pa je Pahor vznejevoljil Levico. Poudarili so, da je situacija na meji mirna, zato za podelitev policijskih pooblastil vojski ne obstajajo nobeni objektivni razlogi. Vojsko bi raje uporabili za pomoč ogroženim in za zaščito rizičnih skupin. Hkrati v Levici opozarjajo, da lahko po zakonu o obrambi vojska tudi brez policijskih pooblastil sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje. »Kakršno koli dajanje policijskih pooblastil vojski, s katerimi se vzpostavlja njen nadzor nad prebivalci in prebivalkami lastne države brez podlage in objektivnih razlogov oziroma 'na zalogo', bi bil nevaren precedens za demokratično družbo,« je opozoril koordinator Levice Luka Mesec.

V Levici so sicer že prejšnji teden pozvali LMŠ in SD, da skupaj preprečijo sprejetje tega »za demokratično ureditev škodljivega ukrepa«. To se zdi precej verjetno, saj tudi v Šarčevi in Židanovi stranki razloga za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi trenutno ne vidijo. Kot je mogoče slišati v LMŠ, lahko parlament tovrstno odločitev, če se bo pojavila potreba, zelo hitro sprejme. Glede na dosedanje delovanje Janševe vlade pa ji bianko menice za tako drastičen ukrep ne nameravajo dati. Prvak SD Dejan Židan pa je danes izpostavil, da je ideja, da bi bilo zaradi epidemije treba uporabiti vojsko, povsem napačna. Ljudje bodo sledili napotilom stroke in oblasti, če bosta ti do njih spoštljivi. »Ne strašiti z vojsko,« je pozval Židan.