Čeprav je bila odločitev težka, so morali tudi v društvu Kralji ulice v času širjenja epidemije koronavirusa sprejeti določene ukrepe. Že prejšnji teden so z namenom, da bi preprečili stike, ki jih imajo člani in članice pri ponujanju časopisa in poslovanju z gotovino z drugimi ljudmi, prekinili prodajo časopisa Kralji ulice.

»To bo zelo vplivalo na moje finance. Zaenkrat za stanovanje še imam, ampak potem pa bo počasi začelo primanjkovati. Res upam, da to čim prej mine. Pazim, kaj kupim, koliko kaj stane, koliko časa imam prižgano luč,« pove prodajalka Špela, ki je zaradi statusa invalida nezaposljiva in denar služi s prodajo časopisa. Kot pravi, denar običajno porabi za položnice, kar ostane pa za hrano. Zdaj to odpade.

V zavedanju, da za mnoge prodaja časopisa predstavlja edini vir dohodka za preživetje, so se v društvu obrnili na vse, ki bi želeli prodajalce podpreti z donacijami. Slednjih je v bazi društva veliko, a bodo denar razdelili med tiste, ki so bili zadnje tri mesece v prodaji najbolj aktivni, je pojasnila Hana Košan, strokovna delavka v društvu Kralji ulice. »Ocenjujemo, da bo na koncu meseca denar razdeljen med 170 do 200 prodajalcev. Pri razdeljevanju denarja bomo poskušali biti racionalni, gledati na potrebe in preudarno odločati. Delamo strategije, čakamo na končni znesek,« je povedala. Po njenih informacijah so v dveh tednih zbrali okrog 2000 evrov, kar se morda sliši veliko, a če to številko delimo z 200 prodajalci, hitro ugotovimo, da bo vsak prejel med 10 in 20 evrov. Denar od donacij bo namenjen izključno uporabnikom in uporabnicam, je izpostavila Košanova in zagotovila, da si društvo od tega ne jemlje deleža za administrativne stroške ali delovanje.

»Ta situacija nas je postavila na res težko preizkušnjo. Prodajalci uličnega časopisa smo odvisni od dohodkov, ki jih prinaša prodaja. Že zdaj je obupno, bojim pa se, da nas čakajo zelo težki časi,« je dodala Špela, ki je hvaležna, da je prejšnji mesec preko donacij dobila hrano za svojega zajca, ki je za nekaj mesecev preskrbljen.

Časopis se seli na splet

Na facebook strani Kralji ulice so napovedali, da bo marčevska številka časopisa na voljo na njihovi spletni strani, dnevno pa bodo vsebino objavljali tudi na facebooku. »V knjižnico na naši spletni strani smo že naložili vse številke do meseca marca. Tudi aprilsko izdajo bomo objavili v digitalni obliki, da bo dostopna javnosti,« je pojasnila Košanova. Takoj, ko se bo situacija umirila, bodo ponovno zagnali tisk in distribucijo ter začeli s prodajo tiskanega časopisa.

Kot smo v Dnevniku že poročali, so v času epidemije razmere še posebej kritične za tiste, ki strehe nad glavo nimajo. V zadnjih 14 dneh so ostali prepuščeni sami sebi, brez strehe nad glavo in tudi brez dostopa do javnih stranišč. Za zadrževanje so v društvu Kralji ulice v teh dneh zaprli tudi dnevni center, da bi preprečili možnost širjenja koronavirusa med uporabniki in uporabnicami. »Vseeno smo v dnevnem centru prisotni, posamezniki prihajajo, saj imajo tukaj spravljene osebne stvari. Danes si je starejši gospod prišel po topla oblačila. Prejšnji teden je bilo 20 stopinj Celzija, zdaj pa je spet mraz,« je povedala Košanova in dodala, da so z večino v stiku preko elektronske pošte ali mobilnih telefonov.