V Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) opozarjajo, da bo sodelovanje razvitih držav ključno tako za spopad z dolgoročnimi gospodarskimi posledicami oziroma recesijo, kot tudi z nadaljnjimi valovi okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gurria se boji, da je recesija »vse bolj verjetna« že v prvi polovici letošnjega leta. »Da se izognemo dlje časa trajajočemu krčenju gospodarstva, moramo ukrepati že zdaj,« je ocenil.

»Le obsežni, verodostojni, mednarodno koordinirani ukrepi se lahko postavijo ob rob takojšnjim javnozdravstvenim izzivom, ublažijo gospodarski šok in tlakujejo pot proti okrevanju,« je dejal v izjavi za javnost.

Gurria vlade razvitih držav pozval k sodelovanju

Sicer pa trenutno mnoge vlade za zajezitev gospodarskih posledic zaradi pandemije virusa že sprejemajo »titanske« svežnje ukrepov, ki v mnogih primerih presegajo tiste iz časa izbruha svetovne finančne in gospodarske krize leta 2008. Kolektivnega načrta, denimo v okviru najbogatejših držav G7 ali G20, pa še ni.

Gurria je zato vlade razvitih držav pozval, naj sodelujejo in skupaj zagotovijo napredek tako na znanstveni ravni, med drugim pri številčnem testiranju in razvoju cepiva, kot na gospodarski ravni.

V zvezi z ukrepi v gospodarstvu pa je povedal še, da morajo vključevati neposredno denarno pomoč samozaposlenim, ki v mnogih državah niso deležni enake pomoči kot ostali zaposleni. Prav tako se je zavzel za dolgotrajno pomoč malim in srednje velikim podjetjem, posebej v storitvenem sektorju in turizmu.