Opazovanje je del projekta Leti, leti Štorklja, ki ga je Elektro Ljubljana v sodelovanju z društvom začela izvajati lani poleti. Dve štorklji z Ljubljanskega barja, ki so ju poimenovali Srečko in Bela, so opremili s telemetrijskima napravama. Na zemljevidu so sledili njuni selitvi v Afriko.

Štorklji sta ornitologe presenetili že takoj na začetku poti, saj sta se, čeprav iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti. Srečko čez Italijo, Bela pa čez Turčijo. Za Srečka se potovanje na žalost ni dobro končalo, saj se je v Tuniziji najverjetneje zapletel v plastično vrečko in nesrečno poginil.

Bela pa na presenečenje znanstvenikov, ni nadaljevala poti proti jugu Afrike, temveč se je ustavila v Šarm el Šejku in tam prezimila. Tako so vso zimo spremljali Belo, kako vsakodnevno dela le manjše prelete nad egiptovskim letoviščem. S pomočjo kolegov so ornitologi iz DOPPS-a ugotovili, da Bela dnevno hodi pit k bližnjemu vodnemu zajetju. Izkazalo se je, da je voda precej onesnažena, zato je bila tudi Belina prihodnost negotova.

Spremljajte, ali se bo Bela vrnila v Slovenijo

Prav ob prihodu pomladi pa je Bela presenetila vse, ki ji sledijo, saj se je že začela vračati proti severozahodu. Mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno prezimijo v toplih krajih do tri leta, šele nato se vrnejo v kraje, kjer so se izvalile. pojasnjuje Damijan Denac, direktor DOPPS, Prav zato je tudi težko napovedati, do kod bo Bela poletela tokrat. Možno je, da do Turčije. Takšen primer so v DOPPS že spremljali. »Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog,« še dodaja Denac.

Trenutno se nahaja v Izraelu, njeno potovanje pa lahko spremljate na povezavi: https://www.elektro-ljubljana.si/leti-leti-storklja.