Pretreseni Zagrebčani danes niso mirno spali, če jim je sploh uspelo zatisniti oči. Po najhujšem potresu v 140 letih, ki je hrvaško prestolnico stresel v nedeljo zjutraj, je namreč sledilo kakšnih 40 šibkejših popotresnih sunkov, najmočnejši z magnitudo 3,7 okoli enajstih dopoldne. Od 18 huje poškodovanih so jih 12 oskrbeli v bolnišnicah. Kljub vsem naporom zdravnikom je danes popoldan 15-letnica, ki so jo po močnem potresu v Zagrebu včeraj zjutraj odkopali iz ruševin, izgubila bitko za življenje. Na pediatrični kliniki so za hrvaški Jutarnji list dejali, da so bile poškodbe na žalost prehude in da ji niso mogli pomagati.

Deli mesta ostajajo brez elektrike, vode in plina, kar oblasti rešujejo po najboljših močeh, je danes pojasnil notranji minister Davor Božinović. Najbolj zaskrbljeni so tisti, ki se morajo zaradi uničenih domov znajti drugače, 59 oseb so namestili v študentskem domu, v katerem imajo prostora za 1500 ljudi, na enem od trgov so postavili tudi šotorsko naselje. Mnogi so po potresu sedli v avtomobil in pobegnili v druge kraje. Stanje je dodatno napeto tudi zaradi epidemije koronavirusa.

»Grozno je, a smo srečni, da smo živi,« je za portal 24sata povedal Zagrebčan Mile, ki je trenutno brez doma. »Ženi in sinu sem zakričal, vse se je odvilo tako zelo hitro. Stene so popokale, stvari so začele padati na tla, bilo je strašno. V trenutku smo bili zunaj, šlo je za preživetje. V takih trenutkih se zaveš lastne nemoči,« je razlagal o dramatičnem nedeljskem jutru. Kam se bo z družino zatekel, še ne ve. So mu pa pomoč ponudili sorodniki in prijatelji. »Solidarnost je najpomembnejša,« je svojemu ljudstvu danes sporočil premier Andrej Plenković. Da je treba v najbolj kritičnih trenutkih stopiti skupaj, so že v nedeljo pokazali številni prostovoljci, tudi več sto članov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo Bad Blue Boys, ki so pomagali pri evakuaciji inkubatorjev in dojenčkov iz ene bolnišnice v drugo. Med evakuiranimi je bila tudi Elin, soproga hrvaškega smučarskega asa Ivice Kostelića, in njuni dva dni stari dvojčici.

Stavbo prestavilo za deset centimetrov

Potres je zlasti v središču mesta, kjer je ogromno stavb starejših od sto let, povzročil veliko gmotno škodo. Poškodovanih je najmanj 250 stanovanjskih in kulturnih objektov, med drugim stavba sabora, osrednja katedrala, zgradba hrvaške tiskovne agencije Hina in pravna fakulteta. Najhuje jo je skupilo glavno poslopje, v kateri je tudi rektorat zagrebške univerze. »Zrušili so se vsi dimniki, a na srečo na dvorišče. Popokalo je več sten in strop, nič se ni zrušilo, je pa stavbo prestavilo za deset centimetrov. V njej je vse razbito in razmetano, vstop je prepovedan,« je za Jutarnji list povedal dekan Igor Gliha. Na pomoč pri čiščenju so jim priskočili vojaki. Na ulicah je tudi več policistov, ki pa prvo noč niso zaznali incidentov. Notranji minister je Zagrebčane opozoril, naj se ne sprehajajo v bližini poškodovanih objektov.

Popotresni sunki so pričakovani, Hrvate miri seizmolog Krešimir Kuk, a se nikakor ne da napovedati njihove moči. »Vemo pa, da se bodo tla tresla še tedne, morda mesece dolgo,« je pojasnil za hrvaške medije. Ob vratih pripravljena torba z vodo, toplimi oblačili, dokumenti in svetilko se mu zdi dobra ideja, a opozarja, naj se ne dela panike. Močnejši potres je namreč malo verjeten.