V današnji izjavi za javnost sta zunanji minister Anže Logar in uradni govorec Kriznega štaba Jelko Kacin posredovala informacije o izpeljavi korakov glede zajezitve epidemije novega koronavirusa.

Novosti:

-Finančna sredstva za protikorona paket so po besedah Kacina so zagotovljena

-Tranzit blaga poteka po ustaljenih poteh ob spremstvu policije

-Slovenija se bo prijavila na tri razpise EU za maske, rokavice, očala, respiratorje in pridobitev ustrezne količine testerjev za koronavirus

-Slovenija ne bo več organizirala dodatnih letov za Slovence, ki želijo domov z destinacij, s katerih je to že storila

-Prebivalci omejitev gibanja vedno bolj upoštevajo, če so potrebni dodatni ukrepi, bo vlada odločala na eni od prihodnjih sej

-Slovenska policija za vsak poziv o kršitvi omejitve gibanja pošilja patruljo

-Problem je logistika, saj je zaščitna sredstva iz Kitajske zaradi trenutnega stanja težko spraviti v Evropo

-Poskrbljeno bo za distribucijo nujnih dobrin tistim, ki so te pomoči potrebni

-Koliko ljudi je prebolelo koronavirus bodo posredovali v pisni obliki

-O odlogu plačila kreditov za fizične osebe bo pojasnilo predložilo Ministrstvo za finance, predvidoma jutri do enajstih dopoldne

-Finančni izračun posledic uvajanja ukrepov še ni urejen

-Prioriteta je ohraniti gospodarstvo in omogočiti delovanje zlasti javnih služb

-Število bolnikov, ki jih bo treba sprejeti v bolnišnično oskrbo, bo po besedah Kacina naraščalo

Vlada pripravlja zakonski paket pomoči

Vlada pospešeno pripravlja obsežnejši zakonski paket pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki sta prizadeta zaradi koronavirusa, je poudaril Kacin. V pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in krati blažitev posledic epidemije so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik. Ta je pripravila prvo gradivo.

Vlada bo na večerni seji obravnavala smernice za pripravo t. i. protikorona paketa. »Temeljni namen je ohraniti delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi nasploh,« je poudaril Kacin. »Vlada bo za vse našteto namenila toliko sredstev, kot bo potrebno,« je dodal.

Vlada želi zakonski paket za obravnavo v DZ pripraviti do konca tedna.

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. »Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj,« je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v nedeljo dejal, da sta imeli prvi smrtni žrtvi tudi druge spremljajoče bolezni. Po navedbah ministra je bilo v nedeljo zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, od tega deset na intenzivni terapiji.

Tonin: Prispelo 125.000 kirurških mask in 93.000 rokavic

V skladišče civilne zaščite je danes prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2550 za čevlje, je na twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. Prihaja še 1000 mask ffp2, je dodal. Od kod je prispela zaščitna oprema, ni pojasnil.

Dobava respiratorjev v teku; rok dobave negotov

Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava je v teku, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bdi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

»Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, je že v teku,« so navedli na gospodarskem ministrstvu. »Natančen rok dobave je upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih ta trenutek težko določiti,« so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji.

POP TV: S koronavirusom okužena tudi zaposlena v Psihiatrični bolnišnici Vojnik

Z novim koronavirusom sta okužena tudi zdravnik in zdravstveni tehnik v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali. Večina testov je bila negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo, je poročal POP TV.

V ljubljanskem UKC hospitaliziranih 32 bolnikov, v mariborskem 11

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je trenutno v UKC na navadnem oddelku hospitaliziranih 32 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo na UKC hospitaliziranih 30 oseb, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije.

V Mariborskem UKC pa je hospitaliziranih 11 bolnikov. Dva se zdravita na intenzivni enoti, oba sta že bila intubirana.

V metliškem domu starejših rast števila okuženih

V Domu starejših občanov Metlika raste število stanovalcev z znaki okužbe. Vsi varovanci imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

V celjski bolnišnici hospitalizirana še ena oseba s koronavirusom

V celjski bolnišnici je hospitalizirana še ena oseba, ki je okužena z novim koronovirosom, prva pa je bila sprejeta v nedeljo. Oba bolnika sta stabilna in hospitalizirana na običajnem oddelku, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, je danes povedala tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek.

V šmarskem domu upokojencev število okuženih pričakovano narašča

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.

Po oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih osebah, prav tako ga bodo pri enem morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe.