Kanada je postala prva država, ki je naznanila, da v primeru organizacije olimpijskih in paraolimpijskih iger ne bo poslala svojih športnikov v Tokio. Kanadski olimpijski komite je odločitev označil kot zelo težko, ob tem pa poudaril, da se je posvetoval tako s športniki kot tudi vlado. »Čeprav se zavedamo, da je preložitev iger zelo zahtevna, pa nič ni pomembnejšega od zdravja naših športnikov in svetovne skupnosti,« je obrazložil kanadski olimpijski komite.

Odločitev Kanade, da ne sodeluje, je padla kmalu za tem, ko je japonski premier Šinzo Abe prvič izrazil pomisleke o izvedbi iger in namignil, da bi jih bilo zaradi pandemije koronavirusa bolje preložiti na prihodnje leto. »Težko je v celoti organizirati igre. Če vzamemo v obzir varnost športnikov, je preložitev neizogibna,« je dejal Abe.

Mednarodni olimpijski komite si je sicer v nedeljo postavil enomesečni rok za odločitev, ali namerava še letos izpeljati olimpijske igre, ali pa jih preložiti za leto dni. Predsednik komiteja Thomas Bach je med drugim očitno vse bolj naklonjen prestavitvi, saj je tudi on poudaril, da imajo človeška življenja prednost pred vsem – tudi pred olimpijskimi igrami.

Po vzoru Kanade naj bi odločitev, da svojih športnikov ne pošlje na Japonsko, kmalu sprejeli tudi Avstralci. Da bi bila organizacija olimpijskih iger letos nesmiselna in nevarna, pa menijo tudi pri Atletski zvezi ZDA kot tudi številni športniki. »Medtem ko pandemija postaja vse hujša, ukrepi za njeno zajezitev pa so vse strožji, mislim, da je treba odločitev o igrah sprejeti čim prej,« je sporočil britanski kolesar Callum Skinner.