Medtem, ko je japonska politika doslej poudarjala, da je prezgodaj za kakršnekoli napovedi v zvezi z igrami, ki so na sporedu konec julija in v začetku avgusta, je Abe glede na razvoj dogodkov konec tedna in vse večji pritisk s strani nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez, da se igre vendarle prestavijo, danes potrdil tudi to možnost. Odpoved iger zanj še vedno ne pride v poštev.

»Glede na vse okoliščine bo igre težko izvesti, zato se bomo morali odločiti o prestavitvi, pri vseh odločitvah pa mora biti na prvem mestu zdravje športnikov,« je dejal Abe. Ta dodaja, da bo končna odločitev odvisna od Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

»Nismo tako neumni, da bi igre izvedli po planu,« pa je na novinarski konferenci v Tokiu dejal predsednik organizacijskega odbora iger Joširo Mori. Potrdil pa je, da se bo v četrtek po načrtih začela pot olimpijske bakle.

V Moku so že v nedeljo po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedali, da se bo o morebitni prestavitvi iger odločil v štirih tednih. Pri tem so izključili možnost popolne odpovedi iger. Seveda pa se je Mok moral odzvati na vse pogostejše zahteve športnikov in športnih organizacij po prestavitvi.