Izraelski premier Benjamin Netanjahu je oblikovanje vlade nacionalne enotnosti, ki naj bi jo vodil naslednjih 18 mesecev in nato predal v roke Benija Ganca iz političnega zavezništva Modri in beli, napovedal v sobotnem večernem pogovoru za televizijsko mrežo Kanal 12. »Podrobnosti so dogovorjene,« je trdil in dodal, da se bo na vnaprej določen datum umaknil »brez izmikanj in zvijač«. S pripombo, da gre za njegov zadnji poziv k enotnosti, pa je nedvomno izzval Ganca, ki je tvitnil, da se te pač ne išče z ultimati, ter kasneje še zanikal, da bi bil dogovor o rotaciji na premierskem položaju z Netanjahujem dosežen. Da še ni (bil) podpisan, naj bi bil po mnenju slednjega odgovoren drugi mož Modrih in belih Jair Lapid na čelu sredinske stranke Tu je prihodnost, ki je bila po volitvah leta 2013 v koaliciji z Netanjahujevim Likudom, a dve leti kasneje z njim pretrgala vezi.

So ministrstva že razdeljena?

Po pisanju izraelskih časopisov naj bi bili oblastni položaji okvirno že razdeljeni. Likudu bi med polovičnim Netanjahujevim mandatom med drugim pripadla finančno ministrstvo in predsedovanje knesetu, ob Gancu kot podpredsedniku vlade pa bi Modri in beli prevzeli zunanje in obrambno ministrstvo, po poldrugem letu pa bi na vseh teh položajih prišlo do rotacije. V času, ko je proti Netanjahuju vložena obtožnica zaradi podkupovanja, prevar in zlorabe oblasti, za prejšnji teden napovedano sojenje pa je bilo preloženo zaradi izbruha koronavirusa tudi v Izraelu, naj bi položaj pravosodnega ministra zasedel nekdo, ki ni v nobeni od omenjenih strank, ki pa bi imenovali vsaka po enega pomočnika ministra.

Samovoljni Edelstein

Glavni kamen spotike poleg že omenjenega Lapida, ki zavrača sodelovanje v vladi z Netanjahujem (ne pa tudi Likudom), naj bi bil tudi predsednik parlamenta Juli Edelstein. Član Likuda je sredi prejšnjega tedna v nekaj minutah prekinil zasedanje kneseta, preprečil oblikovanje parlamentarnih odborov, predvsem pa glasovanje o lastni odstavitvi, za katero je imela tesna večina 61 od 120 poslancev, zbranih okoli mandatarja Ganca, priložene podpise. Preložitev dela parlamenta je romala na ustavno sodišče, ki pa do sinoči še ni odločilo, kako ravnati ob Edelsteinovi samovolji. Napovedovali pa so, da bo moral jutri nadaljevati zasedanje in omogočiti glasovanje o svojem nadaljnjem predsedovanju zakonodajnemu telesu, ki bi si ga zagotovil prav z Netanjahujevim dogovorom o vladi nacionalne enotnosti. O Edelsteinovem trdem oklepanju položaja pa govori tudi njegova izjava za izraelski vojaški radio, da bi njegova zamenjava nujno zahtevala še četrte izredne volitve v dobrem letu dni.

Megla okoli Modrih in belih

Iz Gančevega tabora so sicer prihajale dvoumne informacije o povezovanju z dosedanjim premierjem. Vodilni iz štirih v Modro-belo zavezništvo povezanih strank so se sešli že v petek, a se opredelili za vlado nacionalne enotnosti v primeru, da jo prevzame Ganc, šele če se to izkaže za nemogoče, so pripravljeni preučiti druge opcije. Po srečanju so zagotavljali, da med njimi ni nobenega razdora, novice o njem pa da lahko širi le Likud. Ganc je sestanek komentiral na tviterju in zapisal, da od sprejema mandata dela natančno tisto, kar je obljubil, da si torej prizadeva »sestaviti široko, stabilno in državotvorno vlado, ki bo znala odgovoriti na izzive, ki nas čakajo«. Zanjo pa je po njegovih trditvah potreben delujoč kneset. V zvezi z neutrudnim Netanjahujevim prizadevanjem, da ostane na oblasti, pa se je oglasil še eden njegovih bivših koalicijskih partnerjev in zdaj nasprotnik Avigdor Liberman, ki je dejal, da Netanjahuju »ne smemo dovoliti, da bi postal naš Mao Cetung«.