Nekateri so stali skupaj v 500 metrski koloni več ur, lokalne medije navaja francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja fotografije nagnetene množice, ki večinoma sicer nosi obrazne maske. »Čakala sem tri ure, toda pogled na olimpijski ogenj je bil zelo ohrabrujoč,« je za javno televizijo NHK dejala sedemdesetletna ženska.

Območje v Miyagiju izbrali z geslom "olimpijsko okrevanje" zaradi potresa, ki je sprožil cunami in jedrsko katastrofo v elektrarni Fukushima, zaradi katere je veliko ljudi umrlo in bilo razseljenih. Lokalne oblasti so sicer pred tem napovedale, da bi lahko odpovedale dogodek, če bi stvari ušle nadzoru.

Olimpijska plamenica je 20. marca začela 121-dnevno potovanje po Japonski. Štafeta bo sicer zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom potekalo močno okrnjeno. Organizatorji so sporočili, da bodo glavno skrb namenili zdravju nosilcev plamenice, hkrati pa so pozvali gledalce ob poti, da se ne zbirajo v večjih skupinah.

Olimpijske igre bi se morala začeti 24. julija, vendar je njihova izvedba zaradi epidemije koronavirusa iz dneva v dan bolj vprašljiva v predvidenem terminu. V zadnjem obdobju se namreč kljub zatrjevanju japonskih oblasti in organizatorjev ter Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bodo skušali igre izvesti, vrstijo pozivi k prestavitvi iz različnih držav.